За два роки у Луцьку зібрали понад чотири тонни батарейок

  1. Новина відноситься до:

Упродовж останніх два роки у Луцьку зібрали понад чотири тонни відпрацьованих батарейок та акумуляторів

Відпрацьовані побутові хімічні джерела струму — це найрізноманітніші батарейки побутових приладів та акумулятори мобільних телефонів, які в побуті застосовується надзвичайно часто, а через деякий час, виходячи з ладу, стають джерелом забруднення довкілля. Потрапляючи на полігон твердих побутових відходів чи в інші місця вони під дією води та сонця розкладаються і забруднюють надзвичайно токсичними речовинами ґрунти, воду, повітря, весь навколишній простір, повідомляє прес-служба Луцької міської ради. 

У конструкції батарейок використовуються матеріали, що завдають шкоди довкіллю: свинець, кадмій, літій, ртуть, цинк, марганець та ін. Одна викинута батарейка може забруднити цими речовинами 20 м2 або 1 м3 землі, 400 літрів води, знищити два дерева, пару кротів, їжака і тисячі дощових черв'яків — саме так оцінюється збиток природі, нанесений однією батарейкою.

З 2013 року відділом екології Луцької міської ради започатковано проведення в місті акції зі збору відпрацьованих побутових батарейок та акумуляторів. За кошти міського фонду охорони навколишнього природного середовища закупили та встановили в школах міста 24 металеві контейнери для таких відходів, і за цей рік учні зібрали 670 кг батарейок.

За 2014 – 2015 роки до акції долучились дошкільнята, супермаркети «ПАККО», «Салют», мережа автозаправних станцій «WOG» та інші. Загальна маса зібраних за останні 2 роки відпрацьованих батарейок та акумуляторів становить 4160 кг, які 23 березня цього року доставили до Львова на підприємство «Аргентум» для подальшої переробки.

За інформацією заступника директора підприємства «Аргентум» Тараса Когута Луцьк - єдине місто в Україні, яке організувало централізований збір цього виду небезпечних відходів, та ще й в таких великих об’ємах збирає та вилучає небезпечні відходи із загальної маси сміття, що утворюється в місті. Природоохоронний ефект цієї роботи неоціненний.

Принести та викинути використані побутові батарейки та акумулятори мобільних телефонів можна у спеціальні контейнери, встановлені у Луцьку у всіх школах міста та у магазинах торгівельних мереж «Салют», «WATSONS», «ПАККО», на автозаправках WOG.

 WOG.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі