Нацбанк виготовлятиме гривні з українського льону

Джерело: Національний банк України
  1. Новина відноситься до:

Фабрика банкнотного паперу, що розташована в Малині (Житомирська область), виготовила першу партію паперу із частковим вмістом українського льону.

Цей папір використовуватиметься під час виготовлення банкнот гривні. Про це 23 березня заявив заступник Голови Національного банку України Яків Смолій, повідомляє прес-служба Нацбанку.

«Використовуючи льон, ми зможемо знизити витрати, пов’язані із забезпеченням економіки країни необхідною кількістю банкнот гривні, підтримати національного товаровиробника цієї сільськогосподарської культури та створити додаткові робочі місця, - зазначив він.

Як зауважив Яків Смолій, ідея використання альтернативи бавовни у виготовленні грошей оригінальна, проте не унікальна. Це відома у банківській індустрії практика. Наприклад, траплялися випадки застосування для виготовленні паперових грошей волокон рисової соломи або манільського прядива (це рослинне грубе задерев’яніле волокно, що отримується з рослин сімейства бананових). Тривалий час успішно застосовували волокна льону з метою виробництва паперової основи для доларів у США.

Директор Фабрики банкнотного паперу Василь Іщенко зазначив, що фабрика завдяки сучасному обладнанню може виготовляти більше 3 100 тонн банкнотного та захищеного паперу на рік.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі