Колектив драмтеатру хоче звільнення художнього керівника

Джерело: Громадське. Волинь
  1. Новина відноситься до:

Великий скандал назрів у колективі Волинського академічного обласного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка. Майже всі працівники комунального закладу скаржаться на свого художнього керівника Петра Ластівку.

Про це стало відомо на зборах трудового колективу театру, у середу, 16 березня, повідомляє Громадське. Волинь.

На початку заходу Петро Ластівка виступив та заявив, що вважає дану подію нелегітимною та незаконною. Тож, він покинув зал і вирішив участі у зборах не брати.

Із цілою доповіддю виступив артист театру Юрій Воронюк. За його словами, він готувався до цієї події 10 років. З виступу стає відомо, що йому накипіло саме зневажливе ставлення художнього керівника до артистів, грубе спілкування. Окрім цього, Воронюк навів приклади фінансових зловживань під час купівлі реквізиту і виплат премій самому собі. Мовляв, артистам не платять премій, а якщо платять, то мізерні копійки, натомість Ластівка постійно робить собі надбавки до зарплати, премії та інші фінансові прибавки до заробітку.

Дуже багато акторів просто кричали від емоцій і розповідали історії про те, як художній керівник їх принижував, не давав творчої свободи й грубо спілкувався із ними.

На збори прибув начальник управління культури Волинської ОДА Валерій Дмитрук та заступник голови Волинської обласної ради Роман Карпюк. Обидва пообіцяли у ситуації розібратися і забезпечити юридичний супровід рішення колективу. Щоправда, яким чином обласна рада може вплинути на ситуацію у колективі, ніхто не зміг пояснити, адже вона призначає тільки директора театру. А той уже звільняє самостійно художнього керівника.

Також відвідав ці збори нардеп Ігор Лапін. Народний обранець розповів, що його сюди запросили. Він навів статистику кількості проданих квитків за останні місяці й продемонстрував тенденцію, що на постановки Петра Ластівки приходить мало глядачів.

Шквал критики від артистів пішов у бік репертуару театру та його творчого розвитку. Мовляв, театр уже й забув, як показувати українську класику, адже художній керівник ставив тільки те, що сам хотів і як хотів.

У результаті довгих обговорень працівники театру вирішили шляхом таємного голосування проголосувати за висловлення недовіри художньому керівнику театру Петру Ластівці. У результаті голосування: 88 чоловік вирішили висловити недовіру, 12 – проголосувало «проти», троє утрималися.

Сам директор театру Анатолій Глива каже, що подібне голосування та висловлення недовіри художньому керівнику відбулося у колективі чи не вперше за 40 років його особистого трудового шляху у закладі.

Чим закінчиться ця історія - невідомо. На зборах прогнозували судові спори та можливість поновитися на посаді особи, що стала об’єктом гніву волинських театралів. Наразі питання стоятиме за обласною радою.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі