Обласна рада вимагає змінити законодавство на користь аграріїв

Джерело: Волинські новини

Поновити спеціальний режим оподаткування для аграріїв вимагають депутати Волинської облради, які підтримали ініціативу негайного прийняття проекту Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо окремих питань оподаткування діяльності у сфері сільського господарства.

Про це йшлося під час позачергової третьої сесії Волинської обласної ради, пише Інформаційне агентство Волинські Новини. 

Наприкінці минулого року Верховна Рада схвалила скасування спеціального режиму оподаткування ПДВ для аграріїв, на якому вони перебували з 1999 року. Цей режим, зі слів авторів законопроекту, дозволяв аграріям залишати у своєму розпорядженні суму ПДВ, нараховану на вартість поставлених товарів і послуг, а не сплачувати її до бюджету.

Так, згідно з новим Податковим кодексом, у 2016 році виробники молока та утримувачі великої рогатої худоби відраховуватимуть до бюджету 20% ПДВ, сільгосптоваровиробники, які працюють із зерновими та технічними культурами – 85% ПДВ, усі інші – 50%. А з 2017 року аграрії будуть повністю переведені на загальний режим оподаткування.

Розуміючи поспішність, не виваженість, політичну та економічну недалекоглядність такого рішення, автори законопроекту, члени фракції ВО «Батьківщина», вимагають захистити аграріїв і пропонують ухвалити зміни до податкового законодавства.

За новим законопроектом, зокрема, пропонується:

  • відновити спеціальний режим оподаткування ПДВ сільгосптоваровиробників, який був чинним у 2015 році;
  • відновити ставки єдиного податку для платників четвертої групи (сільгосптоваровиробників), які діяли в 2015 році;
  • удосконалити положення щодо бюджетного відшкодування та електронного адміністрування податку на додану вартість.

Як зауважив депутат Сергій Слабенко, цим проектом рішення депутати просять Верховну Раду підтримати конкретний законопроект, процедури розгляду якого вже розпочалися. Законопроект пропонує відмінити зміни у податковому законодавстві та інших законах, які регулювали питання відміни преференцій, які мали аграрії за нормами законодавство, що діяло до 31 грудня минулого року.

Голова облради Ігор Палиця зазначив, що облрада може наступного разу звернутися до нардепів, аби вони заблокували трибуну до того часу, поки вказаний законопроект не буде прийнятий. Він відзначив, що можна побачити чимало голосувань у Верховній Раді, коли трибуну блокують для якихось політичних заяв. А у цьому разі потрібно прийняти рішення для селян, аграріїв, що поки парламентарі лише декларують.

Депутати підтримали проект рішення.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі