Прокуратура виявила порушення у виправних колоніях Волині

Джерело: Прокуратура Волинської області

На Волині у виправних колоніях виявили численні порушення вимог кримінально-виконавчого законодавства з питань соціально-виховної роботи із засудженими, застосування заохочувальних норм закону, дисциплінарної практики, умовно-дострокового звільнення від відбування покарання, заміни невідбутої частини покарання більш м’яким та режиму тримання засуджених.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Волинської області.

Установлено, що всупереч вимог Кримінально-виконавчого кодексу України адміністрація Маневицької ВК № 42 неналежним чином використовує свої повноваження в частині захисту інтересів суспільства і держави, створення умов для виправлення та ресоціалізації засуджених, а також звільнення від відбування покарань.

На низькому рівні знаходиться стан виконання законодавства щодо зміни умов тримання засуджених, які є злісними порушниками установленого порядку відбування покарання, в тому числі і шляхом переведення їх до виправних колоній  іншого рівня безпеки.

У Маневицькій ВК №42 та Цуманській ВК № 84 адміністрація допускає не однаковий підхід до представлення засуджених до заміни невідбутої частини покарання більш м’яким або до умовно-дострокового звільнення від відбування покарання.

Окрім цього, не завжди  при вирішенні питання про умовно-дострокове звільнення засуджених з’ясовується стан відшкодування ними витрат за виконавчими листами та іншими документами.

Службові особи виправних установ формально ставляться до надання засудженим допомоги у трудовому та побутовому працевлаштуванні,невчасно надсилаючи або і зовсім не надсилаючи повідомлення про їх звільнення в органи, які мали би вжити заходів задля їх належного трудового та побутового влаштування.

Практично у всіх випадках засудженим, за наявності підстав, адміністрацією установ приймаються рішення про відмову у поміщення до дільниці соціальної реабілітації.

За підсумками перевірок прокуратурою Волині начальнику управління Державної пенітенціарної служби України в області та начальникам виправних установ внесено вказівки з вимогою вжити заходів до усунення виявлених порушень вимог законодавства,  причин і умов, що їм сприяли, та притягнути винних у цих порушеннях до відповідальності.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі