Волинянин видав «Шаховий енциклопедичний словник»

Джерело: Horohiv.org.
  1. Новина відноситься до:

Володимир Батура, вчитель української мови та літератури, історії мріяв узятися за системний виклад української шахової історії в контексті світового процесу цієї давньої мудрої гри.

Тим більше, що про підготовку такої об’ємної капітальної праці на той час у пресі не велася мова. Написати шахову історію України планував Київський гросмайстер Ігор Платонов, трагічна смерть якого не дала здійснитися задуманому. Не встиг реалізувати такий же намір любитель шахової гри, історик-аматор із Мюнхена Юрій Семенко, відійшовши у Вічність, повідомляє Horohiv.org.

Правду кажучи, десять років тому задум Володимира Батури сприйняли як нездійсненну фантастику. Та виявилося, що в наполегливості й невтомного шахового аматора – першорозрядника з Горохова не такий характер і сила волі, щоб безнадійно опускати руки перед неймовірними труднощами, в тому числі й фінансово-матеріальними. Проте нещодавно з’явився «Шаховий енциклопедичний словник» у двох томах.

«Праця була виснажливою та довготривалою. Була спроба залучити до неї визначних шахістів України, науковців через пресу, через звернення до обласних шахових федерацій, у приватних розмовах. Проте ніхто не відгукнувся. Мало того, до мене і моєї затії поставилися скептично. Отже, я протягом багатьох років ніс цю важку ношу сам-самісінький. Додавало величезних труднощів безгрошів’я: не міг придбати достатню кількість літератури, не кажучи про відрядження в регіони України та за кордон, підключення до мережі Інтернет. Усе було побудовано на зверненнях та проханнях до друзів, знайомих, а також чиновників», - розповів Володимир Батура. 

«Шаховий енциклопедичний словник», упорядкований Володимиром Батурою, містить, здається, абсолютно все, що стосується шахів: від прізвищ і коротких біографій шахових майстрів усього світу до цікавих комбінацій, які траплялися в найрізноманітніших турнірах різних часів. Цікавими для читачів будуть авторські екскурси в історію шахів, пов’язані х історією України. Вони зможуть дізнатися про те, коли та де в нас на Батьківщині виготовлялися шахи, якої вони були форми, чим відрізнялися від сучасних. Не менш цікавою є саме шахова історія всіх областей України, Автономної Республіки Крим та багатьох значних міст нашої країни.

Заслужений тренер України, міжнародний арбітр з класичних і заочних шахів, міжнародний майстер ІКЧФ Рудольф Колесников, гросмайтер України із заочних шахів Олег Савчак, майстер спорту України Олександр Мельниченко, кандидати в майстри спорту УкраїниАнатолій МазійРоман Кінаш, першорозрядник чемпіон Волині 2010 Віталій Мельник написали в своєму відгуку: «На суд читачам виноситься перша в Україні науково-популярна, довідкового типу праця шахового аматора, вчителя української мови і літератури, історії Володимира Батури «Шаховий енциклопедичний словник». Скажемо, що такої універсальної праці український читач давно вже чекає. На наш погляд, книга написана методично грамотно, науково обґрунтовано…Ми схвально зустрічаємо появу словника і надіємося, що такий відгук він знайде в шахіста-початківця, проблеміста, майстра заочної гри, грос майстра»

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі