Спростили процес призначення пенсії

Джерело: Експрес
  1. Новина відноситься до:

Змінився механізм визначення заробітної плати для обчислення пенсії .

Зокрема, з січня для обчислення пенсії враховується заробітна плата лише за даними персоніфікованого обліку. Це питання врегульоване статтею 40 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», пише Експрес.

Заступник директора Головного управління Пенсійного фонду України області Руслана Іванкова розповіла, що до 1 січня 2016 року при визначенні розміру пенсії враховувалася за бажанням пенсіонера заробітна плата за 60 календарних місяців страхового стажу до 1 липня 2000 року та в обов'язковому порядку - за весь період страхового стажу після цієї дати. Ці 60 календарних місяців зарплати враховувалися за умови підтвердження її первинними документами.

Тепер змінився механізм визначення заробітної плати для обчислення пенсії.

«З нового року для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) тільки за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року. Такі відомості містяться в системі персоніфікованого обліку органів Пенсійного фонду України, тому надавати довідку про заробіток не потрібно», - зазначила Руслана Іванкова.

Довідку про заробітну плату за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року і надалі необхідно долучати при призначенні пенсії лише в одному випадку - якщо в особи страховий стаж після 1 липня 2000 року є меншої тривалості, аніж 60 місяців.

Експерт запевнила, що у деякій мірі процес призначення пенсії спростився.

«Відомості про заробіток застрахованої особи містяться в Реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, що ведеться Пенсійним фондом України. Ще раз повторюю - довідок про заробітну плату громадянам долучати не потрібно», - додала Руслана Іванкова.

Складність у долученні довідки була викликана тим, що багато підприємств припинили свою діяльність (без визначення правонаступника) та не передали документи для належного зберігання до архівних установ. Для призначення пенсії подаються лише документи про стаж особи, який набутий до 31.12.2003 року, а з січня 2004 року стаж обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

Слід зазначити, що у разі необхідності та з метою надання допомоги майбутнім пенсіонерам органи Фонду скеровують відповідні запити в установи, організації, підприємства для підтвердження трудової діяльності.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі