Ігор Палиця - німецьким експертам: мало вказівок, як працювати

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

ещо критичне бачення щодо співпраці з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) у рамках Програми сприяння зеленій модернізації української економіки висловив голова облради Ігор Палиця.

З його слів, мало самих лише вказівок, як працювати, жити та проводити вибори, і якщо вже мова про спільну роботу, то слід говорити про відкриття ринків для Європи, інвестиції, економічні та бізнесові форуми.

Ігор Палиця додає: можливо, й даремний у нього скепсис щодо такої співпраці з німецьким товариством, але він набутий в результаті отриманого досвіду на посаді губернатора Одеси. Тоді, з його слів, розмови реальними діями не підтвердилися.

«Посол Америки розповідає, що бачить у нас перспективну, сильну аграрну країну. Але ми себе бачимо висококваліфікованою, промисловою, науковою країною, - і аж ніяк не аграрним придатком. Нам розповідають, коли проводити вибори, як себе поводити, і в цей час не підтримують взагалі інвестиційно та економічно. Тільки капають потрошки від МВФ кредитами, які знаходяться у них на балансах, як стабілізаційний фонд...», - наголосив він.

Зауважимо, Волинь, зі слів представників Програми з Німеччини, може стати другим після Дніпропетровська пілотним регіоном у Програмі сприяння зеленій модернізації української економіки. Програма не передбачає прямих інвестицій в регіон, проте, як переконують її ініціатори, забезпечує консалтингом та підтримкою в реалізації проектів в галузі «зеленої» економіки. Програма не надає нових ідей, а підтримує ті, які пропонують в області.

Про це йшлося під час зустрічі голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці з представниками Програми 2 березня.

Як розповіла директор Програми Дагмар Ецер, бенефіціаром проекту є Міністерство економічного розвитку і торгівлі, а фінансування з боку німецького уряду становить 5 мільйонів євро. Програма триває з лютого 2014 року по березень 2017 року з можливістю продовження на 6 місяців.

Заступник директора Програми Тетяна Аніщук зауважила, що завдання Програми на регіональному рівні – лишень створення платформи для діалогу між представниками регіональної влади, суспільством, бізнесом, наукою та експертами. Вона підкреслила, що Програма не передбачає прямих інвестицій в регіон та, зокрема, в «зелену» економіку – йдеться лише про допомогу в розробці плану розвитку.

Ігор Палиця заперечив, мовляв, 2 роки тому він мав розмову з Міністром міжнародних справ НімеччиниФранк-Вальтером Штайнмаєром, під час якої теж ішлося про економічну співпрацю та інвестування в регіон, який він тоді очолював. Проте, за цей час Одеська область не отримала жодних прямих інвестицій, а лише консультації та вказівки, як потрібно працювати.

«У той час він запитував, наскільки у нас все небезпечно, який буде розвиток. Я сказав, що у нас все буде добре, але, крім моральної підтримки, нам важливо розуміти, що Європа таки інвестуватиме в Україну і готова привести до нас своїх бізнесменів, інвесторів, яким ми могли б показати наші ринки, допомогти увійти в наші ринки… Утім за два роки, крім вказівок, як нам потрібно працювати, нічого не відбулося: жодного економічного форуму, жодної дії з економічного боку, чи то просто якоїсь економічної чи бізнесової делегації», - обгрунтував свою позицію голова облради.

Він поцікавився у німецьких гостей конструктивною стороною програми та запитав, яку фінансову вигоду така співпраця передбачає для Волинській області.

«Я не чиновник, я - бізнесмен. Я зацікавлений, щоб на цій темі заробляла область і отримувала інвестиції, зокрема, в галузі «зеленої» економіки. Ми готові самі виступати співучасниками цих процесів. Якщо ви можете допомогти гарно написати проекти і представити їх в Європі, - ми тільки за. Але де кінцеве бачення? Пропіаритися, що ми починаємо з європейськими партнерами думати про екологію? Зрештою, я хочу зрозуміти: ви допоможете нам готувати проекти, які отримують гранти, які ви будете разом з нами просувати, знаючи, куди іти з ними? Я хочу це почути!», - запитав Ігор Палиця.

«Можливо, я даремно скептично налаштований, але хочеться вже практики, а не тільки розповідати, як нам жити...», - резюмував він.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі