Які зміни чекають на Луцький зоопарк

  1. Новина відноситься до:

Яким чином виглядає Луцький зоопарк після реконструкції, як можна розвинути його туристичний потенціал та зруйнувати стереотип про те, що Рівненський зоопарк є значно цікавішим, ніж Луцький, з’ясовували депутати міськради у рамках дня депутата, що відбувся 3 березня.

Директор підприємства Людмила Денисенко розповіла обранцям міської громади, що для зручності відвідувачів облаштували доріжки по всій території зоопарку. Депутатам продемонстрували новий вольєр для боривітра, у якому він має можливість літати, містечко левів та містечко ведмедів. Вона зауважила, що реконструкція відбувалася при працюючому зоопарку, шум від техніки спричиняв незручності тваринам, але жоден з мешканців звіринця не постраждав, повідомиляє Інформаційне агентство Волинські Новини.

Існує Луцький зоопарк з 1979 року і відтоді не було облаштовано водопроводу чи каналізації – ще рік тому воду доводилося носити відрами. Нині депутатам показали громадський туалет, що є єдиним як належить облаштованим туалетом на всій території парку.

Депутатам продемонстрували також ведмедів, які були перевезені з пересувного зоопарку в Дубровиці. Рівняни забрали дрібних хижаків, а ведмедів, які зараз тимчасово перебувають у Луцькому зоопарку, планують згодом перевезти у центр реабілітації на озері Синевир. Ведмеді є надто масивними тваринами, які потребують великих вольєрів, тож утримувати велику кількість таких тварин невигідно.

Як зазначила секретар Луцької міськради Юлія Вусенко, варто запланувати заняття зі школярами восени. Отже, потрібно піднімати питання спорудження адмінприміщення на території зоопарку та узгодити питання з міським управлінням освіти. Вона зауважила, що найкращий механізм залучення нових відвідувачів – через дітей, які із захопленням розповідатимуть батькам про екскурсію зоопарком. Вона просила директора підприємства повернутися до розробки програми розвитку звіринця та запланувати спорудження адміністративного корпусу для проведення тренінгів, семінарів, уроків для дітей тощо. Також вона зауважила, що на клітках потрібно розмістити англомовні таблички.

Депутат фракції «УКРОП» Юрій Безпятко зауважив, що варто подумати над вирішенням питання паркування автомобілів відвідувачів, наприклад, автобусів екскурсантів з районів області. Так, потрібно привести до ладу стоянку поблизу скверу, що навпроти гімназії №4.

Заступник міського голови Юрій Моклиця зазначив, що позицією міської влади є те, щоб автомобілі не заїжджали масово на територію парку. Наразі обговорюють проект реконструкції колишнього іподрому, де буде спортивне ядро. У частині ділянки між дорогою та каналом знайдеться місце для автопарковки на 260 місць.

Директор зоопарку Людмила Денисенко зауважила, що минулий рік знадобився на те, щоб відбілити репутацію зоопарку. Так, більшість лучан була переконана, що нічого цікавого там побачити не можна. А вже після відвідин оновленого Луцького зоопарку нарікань не виникає, навіть з’явилося чимало постійних відвідувачів (після чотирьох відвідин вп’яте можна пройти у зоопарк безплатно). Вона повідомила, що в рамках грантової програми цьогоріч планують облаштувати три об’єкта за кошти, які заробив зоопарк - великий павільйон для дикобразів, літній павільйон для мавп та зимовий павільйон для пеліканів. Отже, перш за все необхідно створювати комфортні умови для тварин, а не думати про будівництво адмінприміщення.

З її слів, до зоопарку зверталися вчителі ЗОШ №2, де у квітні відбуватиметься семінар екологів. Провести семінар просили на базі Луцького зоопарку. Раніше учнів луцьких шкіл возили на екскурсії у Рівненський зоопарк, а після реконструкції луцького звіринця цей стереотип можна зламати. Наразі відвідувачів залучають організацією різноманітних свят, наприклад, нещодавно відзначали день котів, а незабаром відбудеться свято весни.

З її слів, за 2015 рік підприємство сплатило 19 900 гривень податку на прибуток. Вона зауважила, що в Україні є 12 зоопарків і, до прикладу, Рівненський чи Одеський зоопарки є неприбутковими та не сплачують цього податку. У країнах Європи звіринці теж не сплачують податків. Кошти, які заробляє зоопарк, мовляв, завжди можна використати на модернізацію вольєрів, закупівлю тварин тощо. До слова, протягом останніх двох років різноманіття мешканців зоопарку збільшили на представників 20 видів тварин.

Щомісяця за споживання електроенергії сплачують до 40 тисяч гривень. Нині займаються заміною ламп на електродіодні. Загалом у зоопарку працюють 27 працівників (включно зі сторожами). Нещодавній вступ до Української Асоціації зоопарків і акваріумів дав можливість здійснювати навчання персоналу та обмінюватися досвідом, адже жоден з українських вишів не готує працівників зоопарків.

Цьогоріч зоопарк, після реконструкції, нарешті повноцінно працюватиме. У рамках грантового проекту закупили велику морозильну камеру, тому ідею депутатів щодо продажі корму для тварин можна буде реалізувати. Окрім цього, продовжуватимуть діяльність з виготовлення магнітів, брелоків, календарів з фотографіями тварин Луцького зоопарку. 

На балансі зоопарку перебуває будівля кафе, що розташована навпроти входу. Для того, щоб використовувати його, потрібно внести зміни до статуту підприємства (щодо підприємницької діяльності). Зі слів Людмили Денисенко, можна буде відкрити еко-кафе, або заклад, де у клітках перебуватимуть морські свинки та інші домашні тварини. Також його можна буде використовувати для харчування учасників екскурсій з інших міст, проведення різноманітних майстер-класів.

Також депутати пропонували налагодити на території зоопарку продаж корму для тварин – щоб відвідувачі не кидали тваринам що-небудь, а купували спеціально призначений для тварин корм, даючи додатковий прибуток зоопарку.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі