Колекція Музею волинської ікони поповнилася 33-ма контрабандними образами

3 березня у Музеї волинської ікони відкрилася виставка «Образ священний». На виставці представлено понад 30 ікон ХVIII-XIX століття, які було передано Волинському краєзнавчому музею управлінням СБУ у Волинській області у 2016 році.

Нині у фондах музею нараховується понад 400 хатніх ікон ХVIII – початку ХХ століття. Ці образи було вилучено на волинських митницях при спробі незаконного вивезення за кордон. Представлені на виставці твори репрезентують іконописну традицію Нового часу, яка вціліла у горнилі антирелігійної боротьби ХХ століття, коли масово знищувалися пам’ятки сакральної культури.

«Ікони представляються вперше, їх було вилучено на митницях Волині. На них ми бачимо різні стилі: ренесанс, бароко, рококо та класицизм. Збережені образи різноманітної тематики, професійного і народного рівня виконання, виконані темперними фарбами, зрідка олійними, по левкасу на дерев’яній основі», – каже завідувач Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва.

За словами завідувача музею, ікони синтезують у собі кращі традиції давнього візантійського іконопису, західноєвропейські іконографічні мотиви та національну самобутність. На жаль, конкретизувати час і місце їхнього створення неможливо через відсутність дат та підписів. Ікони могли писатись в монастирських майстернях, великих іконописних центрах, академічних майстернях, окремими майстрами на замовлення і для продажу.

«Цьогорічне поповнення дає людям уявлення про ікону, яка писалася у ХVIII-XIX століттях на території Російської імперії, тобто ще до Жовтневого перевороту. Адже вже після перевороту багато пам’яток було знищено та вивезено. Відомо, що цю колекції збирав Віктор Вінклер на території більшовицької Росії. Він їздив по храмах Росії й збирав ікони», – розповіла Тетяна Єлісєєва.

На виставці також представлений єдиний храмовий образ Христос Вседержитель, який є зразком українського бароко ХVIII століття, відреставрований у майстерні музею Ларисою Обухович.

«Таку ікону, як образ Христа Вседержителя, зазвичай не вивозять. Адже це зробити важко, бо вона велика. Ікона потрапила до нас у 1995 році у досить важкому стані», – розповіла реставратор.

За словами начальника слідчого відділу управління СБУ у Волинській області Олександра Хитрика, зловмисник у 1990-х роках намагався аж двічі перевезти образи через митницю, однак його затримали.

«Вперше він намагався перевезти 77 ікон, але був затриманий. Коли чоловіка випустили, то він знову спробував перевезти 33 ікони. Ці образи зловмисник замотав у ганчірки та папір й переховував їх у поїзному купе під матрацами. Вилучення тривало кілька годин. Вже після цього їх доставили в Краєзнавчий музей, де фахівці провели оцінку. Як відомо, ця партія ікон потрапила до нас із Російської Федерації», – розповів Олександр Хитрик. 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі