Міськрада: поліетиленові пакети – проблема культури лучан

У міськраді запевнили, поліетиленові пакети – офіційно дозволені в Україні. Інше питання – люди, які необдумано їх використовують.

Таку відповідь дала міська влада на петицію щодо заборони використання та продажу поліетиленових пакетів у Луцьку.

Нагадаємо, петицію опублікував Леонід Тивонюк. Пропозиція зібрала понад 300 необхідних голосів.

У Луцькраді зазначили, що, відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада та її виконавчі органи не наділені повноваженнями забороняти використання чи продаж тих чи інших товарів.

«Проблема, яка викладена в петиції стосується скоріше не самого існування поліетиленових пакетів, як одного з різновидів пакувальних матеріалів, а надмірного, часто необдуманого використання, поводження з використаною упаковкою в побуті та відсутністю досконалих методів її вилучення із сміттєвої маси та утилізації», - йдеться у відповіді на петицію.

Як зазначається у повідомленні, із серпня 2015 року введено в експлуатацію новий полігон твердих побутових відходів у селі Брище, на якому перед захороненням всі відходи сортуються. Тепер більшість полімерних відходів, в тому числі і поліетиленові пакети, що потрапляють у сміття, відсортовуються і йдуть на повторну переробку.

Таким чином, запевнили у міськраді, суттєво зменшується негативний вплив на довкілля від синтетичних матеріалів, які дуже тривалий термін розкладаються в природі під дією біологічних факторів.

Луцька міська рада обіцяє і надалі удосконалюватиме методи роздільного збирання відходів шляхом встановлення контейнерів для роздільного збору біля житлових будинків.

До того ж, йдеться у відповіді, надмірна кількість поліетиленової тари у побуті – це приклад необдуманої побутової поведінки окремо взятої людини.

«У більшості супермаркетів вже є пропозиція багаторазових торбин чи паперової тари на заміну одноразовим поліетиленовим пакетам. Власне, вибір робить споживач», - зазначили у міськраді.

Також у Луцькраді повідомили, що відповідний відділ працює над популяризацією еко-безпечного розвитку міста.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі