Лучан вчать створювати ОСББ

Джерело: Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом»
  1. Новина відноситься до:

Ініціативна група мешканців, які проживають у будинку, що на проспекті Волі, 21 вирішили пройти навчання зі створення ОСББ в Офісі розвитку кварталу, щоб дізнатись про переваги такого об’єднання та як дбати про спільну власність.

Про це повідомили у прес-службі Фонду «Тільки разом».

Як правильно створити ОСББ - це питання все частіше турбує українців, адже незабаром мешканці багатоповерхівок повинні будуть визначитися – чи створювати ОСББ, чи покладатися на управителя. Цього вимагає ухвалений парламентом закон «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку», що вступив у дію 1 липня 2015 року. Він руйнує монополію ЖЕКів і дає змогу мешканцям будинків ефективно управляти спільним майном.

Директор Волинського інституту підтримки та розвитку громадських ініціатив Петро Лавринюк зазначає: «Для цього потрібно створити ОСББ – об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, вибрати, делегувати своїх людей в правління, вибрати контрольно-ревізійну комісію і вибрати голову правління. Приймати рішення і визначати ту позицію, яка найкраще підходить по ціні та якості».

Торік у місті зареєструвалось близько 57 нових ОСББ, загалом в Луцьку є вже майже 200 таких об’єднань, які прийняли рішення і самі господарюють, беруть участь в міських і державних програмах підтримки та покращують умови проживання.

Перші переваги зі створення об’єднання мешканці відчувають відразу, тому що покращується якість тих послуг, які люди до цього часу отримували.

Аби спростити процес переходу до більш якісного управління будинком в Офісах розвитку кварталу Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» організовують відповідні навчання для ініціативних мешканців, які хочуть створити ОСББ, допомагають з реєстрацією таких об’єднань та у виборі підрядників для виконання ремонтних робіт.

«Для початку мешканці проходять перший день навчання, ми розповідаємо всі переваги ОСББ і далі вони вже в себе в будинку проводять збори співвласників, де вирішують, чи вони готові від’єднатися від ЖЕКу, чи далі будуть продовжувати співпрацювати з ЖЕКом. Всю документацію ми надаємо і допомагаємо створити юридичну особу. Витрати зі створення ОСББ на себе бере Фонд «Тільки разом», – розповідає працівник Офісу розвитку кварталу Орися Залевська.

Ініціативна група мешканців, які проживають у будинку, що на проспекті Волі, 21 вирішили також пройти навчання зі створення ОСББ в Офісі розвитку кварталу, щоб дізнатись про переваги такого об’єднання та як дбати про спільну власність.

Їхньому будинку майже 60 років, він в жахливому стані, а ЖЕК нічого з цим не робить. Тому люди вирішили самі подбати про спільне майно та ефективно управляти ним.

Досвід роботи об’єднань, які уже успішно функціонують, переконує в тому, що альтернативи ОСББ на сьогодні не існує. Час до липня ще є. В іншому випадку мешканці багатоповерхівок можуть отримати ті самі ЖЕКи, тільки у вигляді приватних або комунальних компаній-управителів.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі