Ірина Дацюк обіцяє переробити пам’ятник Кузьмі у Луцьку

Джерело: Громадське
  1. Новина відноситься до:

Скульптор Ірина Дацюк у студії «Громадського.Волинь» говорила про пам’ятник Кузьмі Скрябіну, який спричинив хвилю дискусій не лише у місті, а по всій Україні. Так, ще восени жінка обіцяла переробити скандальний монумент. До цього часу на території «СітіПарку» стоїть ескізний Кузьма. 

Ірина Дацюк розповіла, що на виготовлення цього пам’ятника було небагато часу, а також працівники ливарного цеху втрутилися у роботу автора, і змінили риси обличчя. Авторка обіцяє переробити скульптуру, однак коли саме – не уточнила.

«Мій обов’язок його переробити, зробити заново. Планувалося ще там біля пам’ятника зробити сцену. Зимою такі речі не робляться. І під кінець року жодне виробництво б не прийняло щось там відливати, ліпити, бо самі розумієте, у людей свої плани.

Як би там не було, пам’ятник Кузьмі має бути ідеальним. Я щиро дякую всім, що люди мають пильне око, що помічають. Але, знаєте, хочу, щоб як діткам маленьким в книжечках малюють «знайди 10 відмінностей» — візьміть фотографії ті, що були і те, що вийшло. Там виправлені очі, все піднято… Можливо, майстер хотів зробити, що він усміхається — підтягнув йому очі, підтягнув йому губи, зробив йому зморшки, зробив надбрівні дуги досить великі, хоча на ескізі їх немає. Подивіться, які зморошки біля очей — тут в мене немає таких. Дружина його просила: не робіть ніяких глибоких зморшок.

Я не можу коментувати того людського фактору. До того ж, коли така скульптура відливається, то хоча б часу більше було, можливо, воно би встиглося, бо скульптор має побачити складену ту роботу, пропорції рук і ніг, десь наварили більше, десь зрізали більше — вийшов торс довгий, а ноги закороткі. Сьогодні вже немає сенсу виправдовуватися. Просто треба прекрасний гарний пам’ятник встановити», - розповіла Ірина Дацюк. 

Нагадаємо, що 1 жовтня у Луцьку урочисто відкрили перший в Україні пам’ятник Андрієві Кузьменку, який у лютому 2015 року трагічно загинув у ДТП. Після відкриття соцмережі вибухнули обговоренням скульптури – більшості користувачів не сподобався бронзовий «Кузьма». Своєю чергою, скульптор Ірина Дацюк відхрестилася від пам'ятника Андрію Кузьменку в Луцьку і звинуватила львівських майстрів у спотворенні скульптури.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі