В Україні прогнозують здорожчання бензину

Джерело: Українські національні новини
  1. Новина відноситься до:

Підстав для зниження ціни не пальне немає, проте для збільшення вартості бензину — скільки завгодно.

Зокрема, ціни пального залежить не лише від ціни на нафту на світовому ринку, але й від курсу гривні. Про це в ефірі однієї з українських радіостанцій розповів президент асоціації «Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леонід Косянчук, повідомляють Українські національні новини.

Експерт зазначив, що поділяє прогнози колег щодо можливого подорожчання бензину вже з наступного тижня.

«Я таку думку поділяю, тому що підстав для зниження ціни не видно, а для збільшення — скільки завгодно. Впливають два чинники. Це ціна на дизель на зовнішньому ринку і курс гривні. Тому що в нас дуже велика валютна складова. І хоча ціна на бензин знижується, гривня теж падає», — зазначив він.

Косянчук наголосив на тому, що девальвація гривні перекриває тенденцію здешевлення пального у світі.

«Якщо ми візьмемо співвідношення за останній місяць, то на скільки могло би подешевшати паливо, цю цифру вдвічі перекрила інфляція. Як ми знаємо, за один місяць більш як на дві гривні наша національна валюта втратила у своїй вартості.

Відносно роздрібних цін — це питання не до операторів ринку. Це питання навіть не до уряду, а до Національного банку.

Національний банк не може втримати курс - це по-перше. Україна більш ніж на 80% залежить від імпорту пального. Його ми купуємо за долари, продаємо за гривні, і знову пробуємо купити долари, щоб купити ресурс. І тому сьогодні, якщо ми втрачаємо гривню на кожному доларі, мусимо підвищувати ціну на 65 копійок за літр.

А по-друге — багато операторів не можуть виконати свої зобов’язання за контрактами, бо Національний банк просто відмовляє в купівлі валюти. Треба поновити критичний об’єм, і тоді в Національного банку не буде підстав так, як зараз, відмовляти операторам у валюті.

До речі, зрив контрактів про закупівлю нафтопродуктів може призвести до того, що з 20 чисел лютого аграрії вже будуть закуповувати паливо. Де його взяти, я поки що ще не знаю», — пояснив експерт.

Косянчук припустив, що з причин відмови НБУ у купівлі валюти нафтотрейдерам, може не лише вирости ціна на пальне, а може узагалі не бути палива.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі