На Волині змінять програму розвитку культури

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

Значні кошти на представницькі потреби, нерівномірний розподіл грошей між районами області та недостатнє фінансування низки культурних заходів: до проекту регіональної програми розвитку культури у депутатів облради виникло багато питань. Попри те, що документ затвердили, зміни в програму планують вносити вже під час наступної сесії облради.

У депутатів виникла низка зауважень до регіональної програми розвитку культури, мистецтва та охорони культурної спадщини в області на 2016 – 2020 роки, яку презентував начальник управління культури ОДА Валерій Дмитрук під час другого пленарного засідання другої сесії облради сьомого скликання 10 лютого, пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Так, депутат Анатолій Вітів звернув увагу на те, що доповідач не надав звіт про виконання попередньої програми, не пояснив, чи ефективно витрачали кошти розпорядники та який ефект вона мала для пропаганди краю, мистецтва тощо.

Депутат Вячеслав Рубльов зауважив, що у проекті програми, яка фінансується переважно за кошти обласного бюджету, йдеться про виготовлення дороговказів на екскурсійних та туристично-рекреаційних об’єктах Володимира-Волинського. Він нагадав, що у Луцьку такі вказівники встановлювали за кошти міського бюджету, залучали грантові кошти. Також заплановані кошти на виготовлення та друк рекламно-поліграфічних матеріалів щодо Володимира-Волинського.

Депутат відзначив, що в області є і інші туристично привабливі міста. На його думку, дороговартісні заходи, наприклад, археологічні розкопки, варто фінансувати з обласного бюджету, а виготовлення дороговказів можна здійснювати за кошти міських бюджетів. Також він зазначив, що у документі немає переліку та визначених коштів для комунальних закладів, для яких були б визначені заходи з підтримання належного технічного стану та енергозбереження.

Своєю чергою, депутат Костянтин Зінкевич просив передбачити 250 тисяч гривень на проведення всеукраїнського фестивалю-конкурсу молодих виконавців «Володимир». З його слів, 5 тисяч на рік виглядають наче насмішка для фестивалю, який протягом останніх двох років не проводився в повному обсязі через бойові дії на території України. Також він просив збільшити зі 175 до 250 тисяч на проведення семінарів, конференцій та круглих столів (зокрема, конференції «Хроніки Лодомерії» та круглого столу «Володимир, яким ми його пам’ятаємо»).

Заступник голови облради Роман Карпюк запитав, чи заплановані кошти на ремонт приміщення музею Волинської ікони. Валерій Дмитрук повідомив, що Волинський краєзнавчий музей за власні кошти виготовив проектно-кошторисну документацію на другий корпус Музею Волинської ікони, що на вулиці Ярощука. Приміщення внесли до переліку об’єктів, що потребують першочергових робіт. Вартість робіт становить приблизно мільйон гривень.

На те, що 1,5 мільйона гривень на 5 років передбачено на участь керівництва ОДА та облради у культурно-мистецьких заходах звернув увагу депутат Юрій Поліщук. Водночас на забезпечення діяльності бібліотечних установ області передбачено лише 675 тисяч гривень. Посадовець відповів, що кошти передбачені на придбання відзнак та квітів, сума походить із минулих років та не збільшується.

Депутат Ірина Констанкевич зазначила, що програма повинна визначати стратегію розвитку культурної індустрії на найближчі п’ять років. Одним із найголовніших зауважень до програми стало те, що в документі немає стратегії, брендових імен, навколо яких мала б вибудовуватися програма (Леся Українка, Ігор Стравінський, Модест Левицький).

Окрім цього, у програмі є чимало музичних фестивалів, натомість немає інших видів мистецтва – живопису, скульптури, фотографії. Таким чином, програма мала б бути більш збалансованою. Депутат також пропонувала зняти пункт, що передбачає 1,5 мільйона гривень на представницькі витрати. На історико-культурний заповідник «Стародавній Володимир» передбачено витратити майже три мільйони гривень, що, на її думку, свідчить про непропорційний розподіл коштів між регіонами області.

У підсумку, депутати вирішили підтримати проект програми. Пропозиції депутатів планують розглянути під час повторного внесення проекту програми на наступну сесію облради.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі