Олицький колегіальний костел: «Тобі, Боже, цей дар жертвуємо»

  1. Новина відноситься до:

Колегіальний костел святої Трійці в Олиці вважається дуже цінною пам’яткою бароко в Україні. Сьогодні це місце приваблює багатьох туристів, які люблять з’їжджати з центральних трас і  зазирати до старовинних, але не надто популярних куточків. 

Храм збудували на місці попереднього дерев’яного костелу в 1635-1640 роках на кошти великого землевласника і великого канцлера литовського Альбрехта Станіслава Радзивілла. Кількома роками раніше він віддав свій будинок в Окольному замку Луцька для ордену бригідок.

Над проектом костелу працювали два головні архітектори: Бенедикт Моллі (співавтор єзуїтського колегіуму в Луцьку) та Джованні Маліверна. За тогочасними мірками, храм спорудили досить швидко, і вже 1640 року його освятив луцький єпископ Андрій Ґембицький.

Костел називають колегіальним через те, що в 1638 році тут було засновано колегію, тобто певний орган самоуправління, еквівалентний капітулам, які є при кафедральних храмах у католицькій церкві.

Донині на фасаді храму зберігся напис латинню. Він означає «Тобі, Боже, цей дар жертвуємо». Костел має не дуже добрий вигляд, бо весь радянський період він стояв без догляду. Нині його будуть реставрувати. «Фонд культурної спадщини» у Польщі кілька років тому організував збір коштів на реставрацію пам’ятки. У 2014 році там провели археологічні розкопки, а в близькому майбутньому візьмуться за реставрацію.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі