У парку хочуть ліквідувати «Пташиний гай»

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

Зняти статус орнітологічного заказника з об’єкта «Пташиний гай», який втратив свою функцію, пропонують учасники робочої групи.

Про це йшлося під час засідання робочої групи з розробки концепцій розвитку Центрального парку культури та відпочинку імені Лесі Українки та парку імені 900-річчя Луцька 5 лютого, пише Інформаційне агентство Волинські Новини. 

Як зазначив начальник відділу екології міськради Анатолій Гламазда, об’єкт природозаповідного фонду місцевого значення, заказник «Пташиний гай» має площу 10 гектарів. На час його створення там були молоді насадження, а ближче до дамби росли високі тополі, які згодом зрубали. Перед знесенням дерев просили СНУ імені Лесі Українки дати наукове обґрунтування. Існувала пропозиція зняти статус заказника з частини «Пташиного гаю», адже повалені дерева можуть понищити частину рослинності. Так, перенести заповідну територію пропонували ближче до спорткомплексу «Спартак». Отже, у концепцію розвитку парку просять внести пропозицію про зняття статусу орнітологічного заказника для частини території «Пташиного гаю». 

Директор КП «Парки та сквери міста Луцька» Анатолій Трикуш зауважив, що захаращена територія всередині цивілізованого парку не повинна мати статусу заказника. Водночас, заступник міського голови Юрій Моклиця запропонував не переносити заказник, а змінити його межі.

Анатолій Гламазда відзначив, що зняття статусу погоджують у Міністерстві екології і там обов’язково проситимуть підшукати іншу територію для заказника, наприклад, заплаву річки Стир. До прикладу, Анатолій Трикуш пропонував перенести заказник на територію Гнідавського болота. Критичних заперечень проти перенесення заказника під час засідання не пролунало. Відтак, пропонували ліквідувати існуючий орнітологічний заказник і створити інший на території (не меншій за площею за 10-15 гектарів), для якої підготують обґрунтування науковці.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі