У Луцьку презентували перший в Україні молитовник, надрукований шрифтом Брайля

Джерело: Волинські новини

Перший за історію незалежності України україномовний молитовник, надрукований для незрячих людей і людей з вадами зору, вже надійшов в українські бібліотеки.

З благословення Святійшого Патріарха Філарета Синодальний відділ соціального служіння та благодійності УПЦ Київського Патріархату «Eleos-Ukraine», відділ організації благодійності та соціального служіння Волинської єпархії УПЦ КП, Волинський обласний осередок Всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» зібрали кошти та видали 400 молитовників шрифтом Брайля, повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини. 

За короткий термін вдалося зібрати необхідну суму, а це – близько 70 тисяч гривень. Половину цієї суми зібрали якраз волиняни. Спершу планували видати 300 примірників. Та вдалося зробити навіть більше задуманого.

Вперше ініціативу благословили на Волині, згодом її підтримали в Києві і акція зі збору коштів на видання стала всеукраїнською. Ідею зреалізовували з благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

Представник Волинської єпархії УПЦ КП, матушка Валерія Лесюк розповіла, що на початку проекту було чимало скептиків, які не вірили в успіх, і вона подякувала благодійникам.

«Коли ми розпочинали цей проект, багато хто не вірив в успіх, адже зараз Україна переживає тяжкі часи і більшість допомоги йде на військо і родинам військових. Тому хочу подякувати всім жертводавцям, ви додали віри в людей. Хотілося б підтримати незрячих людей, які є такими ж як і ми, але не бачать кольорів світу цього. Тепер вони мають нагоду не тільки почути, а й прочитати молитву і вивчити її», - каже вона.

Географія пожертв широка – від Києва до Львова. Долучалися до пожертв бізнесмени, народні депутати. Але особливо дякують організатори акції тим українцям, які долучилися, хто 10-ма гривнями, хто 20-ма.

«Я пам’ятаю, як ми це розпочинали. Були сумніви, коли зупинилися надходження коштів. Особливо хочу подякувати людям, які долучалися невеликими пожертвами», - розповідає очільник Волинського обласного осередку Всеукраїнської молодіжної громадської організації інвалідів з вадами зору «Генерація успішної дії» Віталій Ткачук.

Він додав, що планують видати цей молитовник і у mp3 форматі, аби молитви українською мовою змогли почути і вивчити й ті люди, які не володіють шрифтом Брайля.

Одним із благодійників став Президент Європейського альянсу пауерліфтингу Вадим Коцага. Він перерахував 16 тисяч гривень, яких не вистачало до завершення збору коштів.

«Я думаю, це не останній проект. І думаю, що надалі відгуків в серцях простих українців буде більше. Ми розуміємо, що в нас військовий час, але ми повернемось до буденного життя, яке було раніше. Не треба забувати, що поруч є люди з обмеженими можливостями», - наголосив він.

До слова, нині планується друге довидання молитовника, щоб примірників молитовника було більше. Нині 100 примірників приїхало на Волинь, а решта будуть розповсюджені по бібліотеках України і будуть доступні для незрячих. Цей молитовник уже є в бібліотеках Львівщини та на підконтрольній Україні території Донецької області.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі