Володимир-Волинський можуть перейменувати

  1. Новина відноситься до:

За перейменування міста Володимира-Волинського виступає Інститут національної пам’яті. Чи варто повернути Володимиру-Волинському його історичну назву, вирішувати місцевій громаді, повідомляють у прес-службі обласної ради.

Нагадаємо, місту пропонують повернути історичну назву «Володимир», – саме так називалося місто до того, як Російською імперією була зроблена історична підміна з метою применшення значення міста Володимира на Волині.

Український інститут національної пам’яті розглянув рішення Волинської обласної ради від 30.09.2015 року №36/110 «Про підтримку резолюції міжнародної науково-практичної конференції «Християнська традиція Київської Русі».

За пропозицією Інституту питання перейменування Володимира-Волинського розглянуть міська й районна ради, які мають вивчити думку громади.

«Український інститут національної пам’яті поділяє стурбованість громадськості щодо необхідності відновлення історичної спадщини, подолання наслідків імперського минулого та історичних міфів, відновлення єдності української церкви та створення єдиної Української Помісної Православної Церкви, — йдеться у відповіді для Волиньради. — Надзвичайно важливим є зараз також повернення до питомо українських назв населених пунктів та інших топонімів, зокрема в контексті «законів про декомунізацію».

З історичної точки зору місто Володимир отримало приставку «Волинський» у 1795 році, як прив’язку до певної географічної місцевості, після того як територія тодішньої Волині увійшла до складу Російської імперії, і Володимир став повітовим центром Волинської губернії.

Разом з тим, відповідно до чинного законодавства, питання перейменування належить до компетенції місцевих органів влади. Тому пропонуємо Володимир-Волинській міській та районній радам як репрезентантам місцевої громади провести обговорення та встановити позицію громади з цього питання».

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі