У Луцьку хочуть змінити статут територіальної громади

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини

Спростити механізм скликання громадських слухань та подання місцевих ініціатив пропонують у міськраді, пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міськради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету й фінансів 21 січня. Депутатам презентували проект змін до Статуту територіальної громади Луцька.

Як зазначив голова депутатської фракції УКРОП Ігор Поліщук, наразі механізм громадських слухань прописаний у Статуті територіальної громади таким чином, що провести ці слухання дуже складно. Так, наразі у місті провели лише 4 громадські слухання. Автори змін до документа пропонують зменшити кількість підписів для скликання громадських слухань з 500 до 100. Депутат пояснив, що мешканцям приватного сектора на Малоомелянівському масиві чи в мікрорайоні вулиці Дубнівської складно буде зібрати 500 підписів, щоб винести проблемні питання на громадські слухання. Це ж стосується мешканців багатоквартирних будинків, які протестують проти незаконної забудови. Оскільки небагато лучан дізнаються про проведення слухань, пропонується доводити цю інформацію до відома містян не пізніше ніж за 7 днів до дати слухань через публікацію у трьох друкованих ЗМІ, що мають найвищий тираж.

Також передбачена відповідальність за нерозгляд рішень, що були ухвалені під час слухань.

Інший пункт проекту рішення стосується місцевих ініціатив. Пропонується, що для ініціювання розгляду у міській раді питань члени територіальної громади створюють ініціативну групу у складі не менше трьох жителів міста, про що складають заяву, підписану всіма членами ініціативної групи. Ініціативна група проводить збори громадян з питань місцевої ініціативи. На зборах обов‘язкова присутність не менше 15 громадян-членів територіальної громади міста, які досягли 18 років. Участь у зборах можуть брати депутати міської ради, міський голова, його заступники, керівники виконавчих органів ради та керівники комунальних установ і підприємств.

Також йдеться про колективні звернення громадян. Пропонується, що колективні звернення з кількістю підписів більше п`ятнадцяти розглядаються органами і посадовими особами міського самоврядування, до яких вони надійшли, у першочерговому порядку, протягом 3-х календарних днів з дня надходження.

Члени комісії підтримали проект рішення.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі