Як лучани купалися на Водохреще

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини
  1. Новина відноситься до:

Хресний хід, а опісля ритуал освячення води річки Стир, відбувся сьогодні, 19 січня, на честь Хрещення Господнього. Так, віруючі лучани та просто любителі гострих відчуттів скупались у крижаній воді, пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Так, велике православне свято - Богоявлення Господнє або Водохреще відзначається в Україні 19 січня. У цей день згадується хрещення Ісуса Христа Іоанном Передвісником (Хрестителем) у річці Йордан. Згідно з християнським віровченням, саме після Хрещення Ісус почав освічувати людей, осяюючи їх світом істини.

 

У день свята здійснюється Велике водоосвячення. На свято Водохреща Господнього вода в храмах освячується за особливим чином - великим Йорданським освяченням - і називається водохресною. Вважається, що освячена в цей день вода набуває цілющих властивостей. Свята вода не псується, тому немає потреби ставити її в холодильник. Православні зберігають її на покутті, поруч з іконами. Залишається загадкою той факт, що вода з Водохреща не псується, не має запаху і може зберігатися протягом року.

 

Тож, не залишились осторонь великого свята й лучани, які масово прийшли до головної водної артерії обласного центру – річки Стир для таїнства омовіння.

До слова, як йшлося на сайті раніше, саме по собі занурення без підготовки у холодну воду досить-таки небезпечне випробовування для організму, але, якщо дуже хочеться, можна створити умови і звести до мінімуму ризики захворіти.

Після Божественної літургії у Свято-Воздвиженському храмі люди хресним ходом пішли до водойми, співаючи «Радуйся земле».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Вікторія СЕМЕНЮК

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі