Як лучанам вберегтися від грипу

Джерело: Луцька міська рада
  1. Новина відноситься до:

Зараз, зважаючи на мінливу погоду, створюються сприятливі умови для поширення збудників гострих респіраторних вірусних інфекцій, а відповідно - зростає рівень захворюваності на ці інфекції. 

За інформацією міських лікувально-профілактичних закладів та Луцької міської санітарно-епідеміологічної служби показник захворюваності на грип та ГРВІ у Луцьку становить 109,6 на 10 тис. населення (епідпоріг – 146, 0 на 10 тис. населення), повідомляє прес-служба Луцької міської ради. 

Найбільш поширені ГРВІ: грип, парагрип, респіраторно-сентиціальна, аденовірусна та риновірусна інфекції.

Грип. Він має особливий вид збудників (вірусів грипу близько 200) і характерні симптоми. Грип зазвичай починається раптово і відразу з важких симптомів. Він характеризується дуже високою температурою (39-40), яка стабільно тримається протягом 3-5 днів, присутністю сухого кашлю, який викликає болі за грудиною, запаленням гортані та нежиттю. При грипі часто спостерігається сильна інтоксикація організму, тому побічними симптомами можуть бути помутніння свідомості, обширні кровотечі з носа, внутрішні крововиливи, геморагічна пневмонія та інше.

Парагрип. Зазвичай проходить легше, ніж грип. Температура невисока, тримається 2-4 дні. Найнеприємніше при цій ГРВІ — сухий кашель і сильний нежить. Небезпечним симптомом може бути звуження гортані (круп), особливо уважно потрібно стежити за станом дітей, хворих на парагрип, так як цей стан може призвести до удушення.

РС-інфекція. Температура рідко вище 38 градусів і тримається 3-7 днів. РС-інфекція характеризується болісним, сухим кашлем, розвитком бронхіту, при неправильному лікуванні якого можливий розвиток пневмонії або загострення бронхіальної астми.

Аденовірусна інфекція розвивається поступово, більш плавно, ніж інші ГРВІ. При ній зазвичай спостерігається температура 38-39, яка тримається досить довго (5-10 днів) і має хвилеподібний характер. Супроводжується вологим, досить сильним кашлем та нежитем, різким збільшенням лімфатичних вузлів. На тлі аденовірусної інфекції може розвиватися ангіна, фарингіт, кон’юнктивіт. Через запалення горла і лімфатичних вузлів ковтання затруднене і дуже болісне.

Як вберегтися: 

Існує два способи профілактики грипу та гострої респіраторної вірусної інфекції:

  • специфічна профілактика;
  • не специфічна профілактика.

Специфічною профілактикою є вакцинація. Вакцини проти грипу специфічні для кожного сезону. Вони включають в себе актуальні, згідно з прогнозами на цей період, штами вірусів грипу (не менше 3-х). Циркуляція кожного вірусу прогнозується щорічно Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

Після вакцинації формується імунна відповідь через 12-15 днів, імунітет зберігається протягом усього року. Деякі вакциновані люди можуть захворіти на грип. За статистикою, захисні антитіла до вірусу грипу визначаються 75-92% вакцинованих, але захворювання на грип і ГРВІ має більш легку форму та протікає без великих ускладнень.

Не менш важливою є неспецифічна профілактика – це методи профілактики, направлені на підвищення захисних сил організму, і проводяться як напередодні осінньо зимового періоду, так і в період епідемії.

Існують фармацевтичні препарати для профілактики грипу та ГРВІ, а також відомі народні засоби.

Перш ніж вибрати препарати для профілактики - а це інтерферони, противірусні препарати, вітамінні комплекси, бактеріальні лізати, необхідно проконсультуватися з лікарем, який призначить оптимальний для дитини чи підлітка комплекс неспецифічної профілактики, беручи до уваги вік, супутні соматичні захворювання.

Народні засоби: прийом натурального вітаміну С у вигляді настою шипшини, ягоди журавлини, чорна смородина, цитрусові. Використання природних фітонцидів, особливо часнику, цибулі. Дотримання особистої гігієни відіграє важливу роль у профілактиці грипу, респіраторних вірусних інфекцій. Після відвідування приміщень загального користування (транспорт, магазини, ринки, т. д.), необхідно мити руки з милом, не торкатися очей, обличчя немитими руками. Потрібно частіше провітрювати приміщення, обробляти поверхні за допомогою дезінфікуючих засобів. У закладах бажано використовувати бактерицидні лампи, що веде до зниження циркуляції в повітрі вірусних агентів.

Також важливо дотримуватися теплового режиму - одяг і взуття має відповідати розміру та використовуватись відповідно до погодних умов. Уникати переохолодження організму.

Не забувайте про раціональне збалансоване харчування, що впливає на стійкість організму. Важливо споживання продуктів, що містять повноцінний білок, вітамін С.

Лікування ГРВІ. Загальні рекомендації

Лікування ГРВІ зі стандартним перебігом хвороби зазвичай проводиться у пацієнта вдома. Обов’язкові постільний режим, тепле пиття, препарати для боротьби з симптомами захворювання, легке, але корисне і багате живильними речовинами харчування, прогрівають процедури і інгаляції, рекомендований прийом вітамінів.

Температура — це добре, оскільки саме таким чином організм бореться з інфекцією. Збивати температуру можна тільки в тому випадку, якщо вона піднялася вище 38 градусів, тому що після цієї позначки з’являється загроза для мозку і серця пацієнта. Також необхідно пам’ятати, що антибіотики при ГРВІ не застосовуються, так як вони показані для ГРЗ виключно бактеріального походження (наприклад, ангіни), а ГРВІ викликається вірусами.

Основним симптомом ГРВІ є болісний сильний кашель. Необхідно знати, що це не просто рефлекс, а спроби організму вивести з легенів і бронхів мокротиння, що містить хвороботворні мікроорганізми. Для того щоб полегшити відкашлювання, фахівці рекомендують прийом спеціальних препаратів. При цьому дуже важливо, щоб ліки м’яко діяли на організм, ослаблений вірусами, і крім основної дії додатково надавали протизапальний і противірусний ефект.

Лікарі закликають не займайтися самолікуванням, а одразу ж звертайтеся до лікаря. Не застосовувати безконтрольно народні засоби, особливо при лікуванні дітей - спочатку обов’язково проконсультуватися з фахівцем, не поспішати приймати антибіотики, не вживати алкоголь і, врешті, не поспішати на роботу - дозволити організму відновитися після хвороби.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі