Лучан запрошують на виставку свищиків

Джерело: Управління туризму та промоції міста Луцької міської ради. 
  1. Новина відноситься до:

У Музеї Братства упродовж трьох місяців триватиме виставка-продаж традиційної гончарної іграшки від Анатолія Філозофа.

Відкриття відбудеться 12 січня о 16:00 годині, повідомляють в Управлінні туризму та промоції міста Луцької міської ради. 

Свищик і окарина – оберіг, іграшка та музичний інструмент одночасно. Це яскравий феномен народної культури, виконаний з демократичного матеріалу, наповнений прадавнім змістом.

Гончарну творчість майстра відрізняє вельми специфічна направленість: на першому місці свищики і музичні інструменти, а не горщики, тоді як у більшості гончарів все кардинально навпаки. Але саме така своєрідна спеціалізація дозволяє побачити, який великий потенціал міститься у традиційній іграшці.

В експозиції виставки представлено близько 200 глиняних виробів. Переважна їх частина – свищики і окарини, проте є й прикраси і вироби ужиткового призначення ручної роботи: намиста, підвіски-обереги, сільнички, чашки тощо. Відвідувачі виставки мають змогу домовитися про урок з ліплення, адже Анатолій Філозоф не лише реалізує власні вироби, а й охоче ділиться секретами майстерності.

«Традиційність глиняних витворів підкреслимо експонатами з колекції Волинського краєзнавчого музею – глиняними мініатюрами трипільської археологічної культури з теренів історичної Волині, дрібним посудом («монетками») від волинських давніх і сучасних майстрів, глиняною іграшкою ХХ ст. Поділимося ексклюзивною інформацією про середньовічний глиняний промисел в Луцьку та околицях. Вперше продемонструємо історичну карту покладів глини поблизу найдавнішого керамічного осередку нашого краю – Кульчина», - йдеться у повідомленні.

Виставка діятиме щодня з 10:00 до до 18:00, вихідний день – п’ятниця. Телефон для довідок: (0332) 723371.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі