Країни ЄС перебільшують свій збиток від санкцій

Джерело: Дзеркало тижня
  1. Новина відноситься до:

Однією з найбільших втрат був зрив продажу кораблів "Містраль", однак збитки були пом'якшені завдяки Єгипту

Європейці схильні значно перебільшувати свої втрати від введених проти Росії санкцій і відповідного "продуктового" ембарго. 

При цьому часто називають не підтверджені фактами багатомільярдні суми, в які нерідко включають не тільки втрачену вигоду, але навіть показники зниження російського експорту в ту чи іншу країну, зараховуючи їх до власних втрат. Про це пише ZN.UA у висновках до свого проекту "Викрадення Європи", в рамках якого була проаналізована залежність країн ЄС від Росії. 

Не особливо розбираючись, що ж, власне, заборонив Євросоюз для продажу в РФ, європейські виробники стогнуть з приводу падіння продажів в Росії автомобілів і взуття, будматеріалів і хутра, одягу і парфумів, і навіть ювелірних прикрас. Але ще раз нагадаємо, що під секторальні санкції ЄС проти РФ потрапили лише товари і технології військового та подвійного призначення, високотехнологічне обладнання для видобутку нафти в Арктиці, на глибоководному шельфі і для видобутку сланцевої нафти. Євросоюз також посилив обмеження на надання позик та інвестиційних послуг для ряду російських банків і компаній (в основному оборонних концернів). 

Серед найбільш великих втрат з боку європейців можна назвати анулювання Парижем контракту на поставку Росії двох авіаносців "Містраль" та виплату компенсації в розмірі близько мільярда євро. Але, нагадаємо, після продажу авіаносців Єгипту втрати Франції зменшилися до 200-250 мільйонів євро. Про свої ж збитки, як правило, голосніше за всіх заявляють країни, що постраждали від взаємних з Росією санкцій не найбільше, а то й менше інших. Про це, наприклад, говорять Іспанія, Італія, Кіпр. 

Нагадаємо, що в 2015 році, коли експорт у РФ значно знизився у всіх держав ЄС, продажі в Росії цих країн на загальному тлі виглядали не так уже й погано. У той же час, найбільш постраждалі від російського ембарго Литва, Польща, Естонія не випинають свої проблеми і продовжують наполягати на збереженні антиросійських санкцій.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі