У Луцьку з’явилася велика настінна панорама замку XVI століття

  1. Новина відноситься до:

У Луцьку на центральній пішохідній вулиці Лесі Українки розмістили велику настінну табличку з реконструкцією Верхнього та Окольного замків у XVI століттях.

Таблицю повісили на «Зосі» 28 грудня.

Як повідомили в управлінні туризму та промоції міста Луцької міської ради, це продовження встановлення серії табличок біля пам’яток. Вона виконана у такому ж стилі, як і інші, які встановили 2 роки тому, тільки набагато більшого розміру.

На таблиці розміщена реконструкція забудови луцьких замків у XVI столітті. Її автором є художник Олександр Дишко. Зображення показує, яким були Верхній та Окольний замки, які культові споруди там розташовувалися, зображено також шляхетську забудову. 

Реконструкція цінна тим, що дозволяє наочно зрозуміти структуру замків та стан його складових елементів у XVI столітті. У Верхньому замку, який мав 3 муровані вежі, знаходилася головна православна святиня Луцько-Острозької єпархії – собор Івана Богослова. Неподалік – головна святиня католицької Луцької дієцезії – собор святої Трійці біля головної брами Окольного замку. Також показано ряд інших храмів. З ілюстрованої таблиці стає зрозуміло, що Окольник мав 8 веж: 4 муровані та 4 дерев’яні. 

На передньому плані – каплиця Скорботного Христа, яка розташовувалася на католицькому цвинтарі, де зараз будівля Національного банку. Художник зобразив вигляд на замки ніби з історичної Градної гори, тобто від району теперішнього Театрального майдану.

Таблиця одразу привернула увагу перехожих, які уважно розглядають малюнок. Об’єкти замкової забудови позначені і виведені у список поряд з реконструкцією.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі