На Волині планують запровадити лікарське самоврядування

  1. Новина відноситься до:

Про шляхи зниження вартості лікування та заплановані нововведення у керуванні клінічними закладами в ефірі телеканалу «Нова Волинь» розповів депутат Волинської обласної ради від УКРОПу, голова постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства Олександр Зінчук

Про це повідомили у прес-службі УКРОПу.

Як зазначає Олександр Зінчук, починаючи з 2004 року в Україні поступово зменшується пряме бюджетне фінансування на охорону здоров’я. Якщо минулого року фінансування складало 1,8 % від бюджету, то у цьому, за попередніми даними, – 1,56 %.

Фінансування перекладено на місцеві бюджети та «плечі» громадян у вигляді різноманітних добровільно-примусових фондів.

«У Європі в лікарнях взагалі немає аптек, вони закуповують ліки на оптових аукціонах, – зазначає Олександр Зінчук. – Якщо вилучити посередників постачання ліків, то вартість лікування знизиться на 40 %».

Також важливим кроком до якісної медицини, на думку Олександра Григоровича, повинне стати розділення економічної та клінічної діяльності у медичних установах. У Верховній Раді вже створений проект закону, який за своєю суттю дуже схожий на організацію управління лікарнею у Європі. Відповідно до цього проекту, у лікувальному закладі передбачено посаду керіника закладу – директора, а також головного лікаря, наглядової ради. Головний лікар у цьому випадку відповідає за кадрову політику, надання медичних послуг, науковий прогрес. Наглядова рада формується із дев’яти осіб, з них рівномірно по три людини визначають Волинська обласна рада, суспільні організації та місцеві лікарні.

«У Києві нещодавно створено Національну лікарську раду, що є першим кроком до реального лікарського самоврядування, – підсумовує Олександр Зінчук. – Зараз ми плануємо зробити аналогічну раду у Волинській області».

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі