Дітки з аутизмом відпочили в Буковелі

Луцькі батьки, дітки яких хворі на аутизм, разом із малечею відпочили на гірськолижному курорті «Буковель». Після постійних занять з реабілітації проведення часу в мальовничому куточку України стало гарним подарунком особливим діткам і залишило у їхній пам’яті найяскравіші враження. Організував і оплатив відпочинок у Буковелі Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк».

Як повідомляють у прес-службі Фонду, цьогоріч 70 дітей з обмеженими можливостями відпочили у Буковелі, серед них – сім діток на інвалідних візках.

Мама Влада Рудика Олена – член організації «Янголята», яка кілька років активно діє в Луцьку. Організацію створили з метою допомоги діткам з аутизмом. Там згуртувалися батьки дітей-«янголят». Разом їм легше долати труднощі, боротися за свої права, ділитися досвідом. Гуртом вони займаються, навчаються, відпочивають.

Цієї осені завдяки Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» «янголята» побували в Буковелі.

«Дуже позитивні враження від відпочинку. Влад добре володіє комп’ютером, постійно переглядає фотографії з подорожі», – ділиться враженнями Олена Рудик.

Зі слів пані Олени, Влад розвивався, як і всі дітки. Ще до року він навчився самостійно ходити, вміло тримав ложку. У два роки й три місяці хлопчик пішов у дитячий садочок, і вже там почалися нюанси: дитина не завжди контактувала, не завжди чула прохання, звернення вихователя. Влад не реагував, не мав прямого погляду. Після цього батьки й почали звертатися до спеціалістів.

Діагностувати аутизм не так просто. Спеціалістів із таких розладів надзвичайно мало. Ще важче – визначити причини. Якщо коротко описати, то виходить щось на зразок того, що різні ділянки мозку дитини розвиваються по-різному, абсолютно непропорційно.

Це не хвороба, тому лікувати звичайними лікарськими препаратами дарма. Найдієвіші ж засоби (а їх якраз успішно використовує Олена) – любов, терпеливість, систематичність.

Діти з аутизмом, як і будь-які інші, потребують спілкування з природою, вони мають перебувати в оточенні прекрасного, позитивного, того найкращого, що може запропонувати їм цей світ.

Не завжди батьки спроможні забезпечити своїм діткам повну реабілітацію. Будь-які заняття вимагають ресурсів і зусиль, а також чималих коштів. Уже понад півроку завдяки Фонду «Новий Луцьк» з особливими дітками працюють арт-терапевти.

«До них підхід можна знайти саме через музику. Їх можна найкраще соціалізувати через музику. Говорять взагалі, що у дітей з аутичним спектром розладу душа зверху, а тіло – внизу, тобто вони не можуть поєднати це. А з допомогою музики ми можемо з’єднати душу й тіло, і вони краще починають сприймати усіх, хто з ними спілкується», – пояснює арт-реабілітолог Олена Петренюк-Редобенко.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Наталка ПЕТРУК

Коментарі