Волинських бійців реабілітують у санаторії «Пролісок»

Джерело: Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк»
  1. Новина відноситься до:

На базі санаторію «Пролісок», що у Ківерцівському районі, 15 бійців АТО проходять черговий етап фізичної, психологічної та емоційної реабілітації. Вісім із п’ятнадцяти таких виїздів профінансував Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк».

Про це повідомили у прес-службі Фонду.

Бійці розповідають, що окрім труднощів психологічних, є ще й чимало соціальних. Серед найболючіших - працевлаштування.

Боєць Максим Леончук каже, що перед мобілізацією працював на приватній фірмі, а після повернення, з’ясувалося, що його місце вже зайняте.

Виявляється, вояки, які мали б отримувати післястресову допомогу, натомість мають додаткові хвилювання – вони відчувають, що їх покинули напризволяще. А ще може бути нерозуміння з боку рідних, близьких.

Так, мистецько-психологічний проект, яким опікуються волонтери, «Зігрій душу», вже охопив близько трьохсот бійців.

Керівник проекту «Зігрій душу» Анна Лисакова розповідає, що у волонтерів вже чимало практичного досвіду роботи з бійцями. Тому вони можуть приймати на базі санаторію і бійців з інших областей.

«До сьогоднішнього дня ми вже маємо зовсім іншу програму, аніж була у нас раніше. Адже тоді хлопці були тільки після бою, а зараз вже такі, які півроку а то й більше вдома, вони вже більш адаптовані. Тому є інші потреби, інші питання, цілі. Але програма має жити, тому що вона дає результат для хлопців. Ми вирішили, що будемо надавати не лише психологічну допомогу, але й інформуватимемобійців з різноманітних питань», – зазначає пані Анна.

У реабілітаційній програмі, яку реалізують на базі санаторію «Пролісок» – різноманітні заняття, у тому числі – робота з психологом та психіатром. А розповідати хлопці мають про що.

«Вони мене сприймають, як друга. Я для них– сестра, мама, будь-хто, з ким просто можна поговорити, посміятися», – ділиться враженнями психолог проекту Олена Тарасюк.

Аби долучитися до хорошої справи Сергій Никорович приїхав на Волинь із Коломиї. Він - спадковий гончар, і долучає до проекту тих, хто пережив страх руйнації.

«Головне – прямий дотик з чимось таким живим, що вони мужуть створювати. Так само береться шматочок глини і з того вже створюється якийсьвиріб. Це як створення світу», – зазначає Сергій.

До таїнства творення долучився і гість – виконавчий директор Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Орест Маховський. Він розповів бійцям про діяльність Фонду, про допомогу, власне, учасникам АТО.

З його слів, це – не лише реабілітація, адресна матеріальна допомога, юридичний супровід тих, хто повернувся, а й прямі постачання необхідного на передову.

«Нічого не було ні в державному, ні в обласному бюджеті. І ми тоді з меценатами фінансували по Україні забезпечення бійців оптикою, раціями, обмундируванням, касками, бронежилетами і всім іншим», – зазначив Маховський.

У Фонді стверджують, що відтепер допомогу отримати буде простіше – оскільки сфера його діяльності розширюється на всю область. Філіал організації буде у кожному районному центрі. Туди звертатимуться не лише по допомогу, а й зі своїми ідеями, проектами.

Спільно з виконавчою владою, зі слів Ореста Маховського, область може досягнути неабияких результатів, послужити взірцем для інших регіонів. Головне – поставити мету і тільки разом її досягати, - йдеться у повідомленні Фонду.

До слова, волонтери і фахівці, які працюють з бійцями запрошують усіх, хто працює із учасниками АТО та їхніми сім’ями, долучитися до семінару 24 грудня 2015 року - «Оцінка ефективності надання психологічної допомоги учасникам АТО та їх сім’ям».

Захід відбудеться у лабораторному корпусі СНУ імені Лесі Українки, на кафедрі практичної психології та безпеки життєдіяльності, кабінеті № 204.

Із питаннями можна звертатися за номером телефона: 0951560684 - Мирослава Іванівна Мушкевич.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі