Пухнасті улюбленці: як правильно доглядати за котами

Багато господарів думають, що ретельний догляд потрібен лише за собаками, а такі пухнасті улюбленці, як коти, самі дадуть собі раду. Однак це зовсім не так. Як правильно доглядати за котами, скільки разів варто робити щеплення проти різноманітних недуг і глистів та чим годувати пухнастого улюбленця, розповідає ветеринар Михайло Куніцин.

 

Коли робити щеплення проти глистів. Коти потребують ветеринарного догляду уже із тритижневого віку. Дуже часто вони заражаються глистами від матері. Тому, коли кошенята ростуть, то паразити ростуть разом із ними. У тритижневому віці глисти досягають стадії, коли вони здатні розмножуватися. Аби запобігти зараженню господаря й інших тварин, які є вдома, котам потрібно зробити обробку від глистів. Через десять днів процедуру треба повторити. А з 2-3-місячного віку можна робити щеплення комплексними вакцинами проти різноманітних інфекцій. Щеплення треба робити один раз на рік після того, коли котик виросте. Під час догляду за твариною слід пам’ятати, що коти можуть хворіти на лишай. На цю недугу можуть хворіти й люди. Тому тваринам треба робити щеплення проти лишаю хоч раз на рік. Щеплення проти глистів роблять двічі на рік, якщо кіт живе у приміщенні. Якщо ж він виходить на вулицю – чотири рази на рік.

Годівля кота має бути якомога натуральнішою. Не варто годувати пухнастих улюбленців штучними кормами. Адже корми у нашій державі сертифікуються за технічними умовами, які не відповідають вимогам європейських стандартів. Є багато випадків, коли ветеринарам доводиться рятувати котів після вживання таких кормів. Найкраще годувати кота молочними продуктами: сиром, кефіром, сирим яйцем або яловичою печінкою. Не треба давати йому куряче м’ясо. Адже, коли курей вирощують, то додають їм у їжу спеціальні гормони та антибіотики, аби вони швидко набирали вагу і не здихали. Усі ці гормони та антибіотики насичують організм тварин і сприяють розвитку низки захворювань, які призводять до загибелі улюбленців. Свининою також не рекомендовано годувати котика, адже у ній теж є хімія. Найбільш екологічно чиста нині яловичина. У раціоні може бути риба. Але у кожного котика свої уподобання. Є такі, які харчуються суто рибою. Зазвичай рибу полюблять котики сірої масті із зеленкуватими смугами. Є коти, які харчуються лише молочними та яловичими продуктами. А є й перебірливі, які люблять яблучка та різноманітну зелень.

Коти не люблять, коли їх миють. Пухнасті улюбленці не люблять сторонніх запахів. Тому будь-які шампуні з ароматами викликають у них стійке бажання вилизуватися. Котів треба мити якомога рідше. Тільки в разі крайньої потреби. Річ у тім, що на шкірі в котів є жировий прошарок, який захищає її від грибків, мікрофлори та паразитів. Якщо мити кота частіше, ніж двічі на тиждень, то цей прошарок змивається і не встигає відновлюватися, а шкіра стає сухою, шерсть – ламкою. Це сприяє різним захворюванням.

Адаптація кота у новому домі. Звикання кошеняти до нових господарів проходить у кілька стадій. Перша – стадія звикання, коли кошеня освоює територію, на якій має жити. Наступна стадія – привчання пухнастого улюбленця до нового раціону. Тому, коли забираєте кошеня від матері, запитайте у господаря, чим він годував кішку. Якщо кошеня їсть уже саме, то поцікавтеся, яка це їжа. Наступна стадія – привчання кота до лотка. Маленькі тваринки не контролюють свої виділення. Тому доводиться стелити клейонку по усій квартирі. Слід пам’ятати, що запах оцту відлякує кота, а запах хлорки, навпаки, приваблює. Тому рекомендовано обробляти лоток розчином хлорки.

Коли коти деруть шпалери. Коти дуже часто шкрябають шпалери, меблі та взуття. Тому треба облаштувати їм місце для заточування кігтів. Це може бути шматок деревини, обмотаної тканиною, яка чіпляється так, аби котові було зручно до неї діставати. Найкраще почепити її на те місце, яке кіт любить найбільше. Аби привабити пухнастика до цього місця, слід накапати туди кілька крапель валер’янки. До речі, якщо кігті у кота ламкі, то йому бракує вітамінів та кальцію. Про брак вітамінів та мінералів свідчать й обламані вуса. Аби цьому запобігти, потрібно ретельно слідкувати за раціоном домашнього улюбленця.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі