У Луцьку розвінчували міфи про безпритульних тварин

У Луцьку розвінчували міфи про безпритульних тварин

 

Минулого тижня у Луцьку студентам розповіли про особливості догляду за домашніми улюбленцями, і це не тільки коти й собаки, а й декоративні африканські їжачки та морські свинки. Про різноманітні цікавинки, які пов’язані з чотирилапими друзями, розповіла громадський діяч та реабілітолог дрібних домашніх тварин Вероніка Федосова-Цибульська. Адже вона – засновниця та керівник Клубу власників домашніх тварин «Вуса, лапи, хвіст», власниця першого на Волині міні-притулку сімейного типу для домашніх тварин «Веселий хвіст» та єдиного на Волині розплідника декоративних тварин «LovelyPet», дипломований спеціаліст із каніс-терапії, спеціаліст зі зв’язків з громадськістю луцького міського осередку собаківництва «Любарт» Кінологічної Спілки України.

 

Вероніка має за плечима великий досвід спілкування з домашніми тваринами, тому вирішила започаткувати разом із Волинською обласною бібліотекою для юнацтва проект «Живі діалоги». Такий проект передбачає проведення цілого циклу відкритих лекцій.

«Згідно зі статистикою, кожен десятий українець має домашнього улюбленця, до того ж, у багатьох живе відразу кілька тварин. Однак правильно доглядати за ними вміють аж ніяк не всі. Так заведено, що українці не вивчають особливості, наприклад, тої чи тої породи собак, але це ніколи не заважало їм купувати чотирилапого друга. Як наслідок – страждають і люди, і тварини, – стверджує Вероніка. – Тому ми вирішили започаткувати освітній проект, аби навчити людей правильно піклуватися про домашніх тварин. Потрібно підвищувати культуру спілкування із ними, аби співіснування людей і тварин було гармонійним».

Під час першої зустрічі лектор розповіла присутнім про необхідність проведення щеплень та стерилізації тварин та про правила перевезення домашніх улюбленців за кордон.

«У кожній країні є різні вимоги щодо перевезення тварин. Якщо це країна шенгенської зони, то домашній улюбленець мусить мати чип, який вживлено під шкіру, та довідку, завірену державною ветслужбою, яка свідчить про відсутність сказу. Власникам собак потрібно мати ще й сертифікат на наявність антитіл в організмі тварини, які виділяються не раніше, ніж через місяць після вакцинування домашнього улюбленця», – зазначила жінка.

Вероніка Федосова-Цибульська розповіла, що зараз люди багато часу проводять у дорозі, адже чимало подорожують. А через це не можуть завести велику тварину. Тому дедалі популярнішими стають невеличкі тварини-компаньйони, яких легко перевозити.

Також громадська діячка поділилася досвідом утримання сімейного міні-притулку «Веселий хвіст», в якому раніше викинуті на вулицю коти та собаки звикають до людської турботи та чекають на своїх нових господарів.

«Вважаю, що цивілізована людина має гуманно ставитися до тварин і допомагати їм», – додала Вероніка.

Окрім цього, студентів познайомили з екзотичними тваринками з розплідника «LovelyPet», зокрема – з африканськими декоративними їжачками та морською свинкою породи Skinny. Усі охочі могли потримати їх на руках, погладити чи навіть сфотографуватися з незвичною морською свинкою.

 

 

«У Європі нині популярно брати тварину з притулку. В нас усе навпаки: коли людина дізнається, що у когось є притулок, то у неї виникає бажання масово туди звозити тварин. Як тільки я створила сторінку у «Фейсбуку», то щодня отримувала повідомлення та купу дзвінків. Мене питали, чи можна привезти кота, собаку чи ще когось. Люди не розуміють, що притулок для того, щоб брати тварину, а не спихнути її туди», – розповіла громадська діячка.

Вона додала, що нині екзотичні тварини стали дуже модними та популярними, їх навіть дарують. Але як поводитися з ними правильно, знають не усі. Ця проблема торкається багатьох порід собак, наприклад, хаскі. У них гарні очі і вони багато кому подобаються.

«Людиною володіє дуже дике бажання, мовляв, хочу мати тварину, бо вона гарна. Але вона не вивчає і уявлення не має, для чого виведена ця порода. Вона купує хаскі в квартиру, хоч ці собаки не пристосовані до цього й не можуть жити в таких умовах, – розповідає Вероніка. – Перед тим як заводити собі домашнього улюбленця, спершу треба вивчити його потреби, подумати, чи зможе сім’я забезпечити тварині достойні умови проживання та хороше харчування, а тоді вже ухвалювати важливе рішення. Треба врахувати стиль життя сім’ї та чи є у неї зайві гроші, які можна витратити на тварину. Адже деякі улюбленці потребують великих затрат».

Як розповіла Вероніка, африканські їжачки та морські свинки породи Skinny, не потребують якогось особливого догляду та досить нескладні в утриманні, порівняно з собаками, адже їх не треба вигулювати та купати.

«Наприклад, у морських свинок Skinny  підвищена температура тіла та пришвидшений обмін речовин. На дотик вони такі, як коти сфінкси. Виростають до одного кілограма. Ці тваринки не спричиняють алергію. Тому вони зараз дуже популярні. На Волині такі є лише у мене. За ними легко доглядати, бо їх можна годувати звичайним котячим кормом», – додала Вероніка.

Учасників зустрічі також попросили приносити в бібліотеку м’які та пластикові іграшки, старі рушники, постіль, пледи та ковдри, які можуть стати у пригоді тваринам з притулку «Веселий хвіст».

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі