Новорічна ялинка: не проста, а золота!

  1. Новина відноситься до:

Хай яка ситуація у країні, на Новий рік та Різдво усі хочуть дива, казки та віри в добро. Створити чарівний настрій у ці дні – обов’язок для тих, в кого удома є діти, адже вони чекають на це цілий рік. Тому було б неправильно зустрічати 2016 рік без належної атмосфери. А чи не найкраще дарує святковий настрій ялинка. Хоча цьогоріч багатьом сім’ям буде скрутно купити новорічне деревце й прикрасити його. Адже ціни ростуть, як на дріжджах. «Хроніки Любарта» вирішили з’ясувати, скільки коштує ялинка, що пропонують на ринках та магазинах та як прикрасити деревце, аби гроші залишилися ще й на новорічний стіл.

Сезон продажу новорічних ялинок уже розпочався. Вартість зеленого деревця заввишки 1 метр зараз становить 60 гривень, від 1,5-2 метрів – 75 гривень, від 2-2,25 метрів – 100 гривень, від 2,5-3 метрів – 170 гривень. Тенденція на ринку нині така: що вища ялинка, то й ціна вища. Проте вартість ялинок зростатиме і найвищою буде, як запевняють продавці, 29 та 30 грудня.

На Новий рік можна поставити й штучну ялинку. От тільки заплатити за неї доведеться як мінімум у шість разів більше. Однак позбавите себе клопоту вимітати обпалі гілочки, коли новорічні та різдвяні свята закінчаться. Такої ялинки вистачить на довгі роки, та й совість мучити не буде через зрубане деревце.

Вибір ялинкових прикрас як на ринках, так і на полицях крамниць нині такий великий та різноманітний, що навіює сум, адже ще 15 років тому усілякого красивого «новорічного одягу» просто не було. За словами продавців, цьогоріч найпопулярнішими є іграшки із зображенням мавпи та у формі мавпи – символу наступного року. Не поступаються їм янголи, іграшки у вигляді інших звіряток, ну і, звісно, великі кульки. Однак продавці запевняють, що вішати на ялинку все підряд не можна. Та й не кожен господар хоче, аби його новорічне деревце було, як опудало на городі.

«Кожна іграшка, почеплена на ялинку, символізує бажання того, хто її повісив. Тому перед тим, як припасувати прикрасу, варто загадати бажання. Але треба пам’ятати, що бажань усього три», – каже продавчиня Ірина.

Купити ялинкові прикраси можна в спеціалізованих магазинах декору, у супермаркетах, на ринках. Зазвичай це іграшки українського або китайського виробників. Варто зазначити, що українські за якістю не поступаються заморським, та й на вигляд теж не гірші. Найдорожчі іграшки – скляні кульки. Вони вартують від 20-100 і більше гривень. Усе залежить від розміру. Що менша іграшка – то дешевша.

«Сезон продажу іграшок ще не настав, – кажуть продавці. – Справжній ринковий бум буде в останні три дні перед Новим роком. У цей час тут справжня метушня та гамір. Люди скуповують усе в останні дні: може, часу нема скупитись раніше, а може, перед святами дають зарплату», – жартує продавець новорічних прикрас.

Найдешевшу іграшку вдалося відшукати на ринку за три гривні. Це звичайна малесенька кулька із пінопласту, вкрита пластиком. Загалом ціна іграшок як на ринку, так і в супермаркетах у середньому коливається від 5 до 70 гривень за одну. Та, що за 5 гривень, суттєво відрізняється від тої, що, наприклад, вартує 55. Якість не та й вигляд не дуже.

Асортимент ліхтариків, різноманітного намиста, дощиків та гірлянд не менший від іграшкового. Найдешевше з цього – новорічний дощик – від 5 до 15 гривень, хоча можна знайти і за 50 гривень,  від 13 до 35 гривень вартують гірлянди. А от намисто дещо дорожче, найменше – шестиметрове – можна купити за 21 гривню. Лампочки в новорічних гірляндах можна обрати будь-якої форми – від традиційних кульок до свічок, зірок і маленьких Сант. Ціна залежить від кількості лампочок та довжини гірлянди, електронні вогники вартують від 150 до 500 гривень.

Окрім кульок та фігурок, особливу роль відіграє верхівка. Її купують відповідно до тематичного та кольорового обрамлення ялинки. А вартує така прикраса від 50 гривень.

Текстильні банти та метелики додають ялинці особливої урочистості. Їхня вартість стартує від 8 гривень за штуку і сягає 60 гривень. Тут теж значення має розмір та матеріал.

Якщо у сім’ї є діти, то не слід забувати й про смачні солодкі прикраси. Використати можна солодощі у вигляді куль чи просто гарно упаковані яблука, апельсини, мандарини, ба навіть імбирне печиво.

За словами продавців, останніми роками популярності набула ще одна західна традиція – декоративні чобітки, аби в них ховати подарунки для мешканців оселі. Вартує такий чобіток від 60 гривень.

Традиційні фігурки Святого Миколая, Санта-Клауса теж актуальні. Ці вироби бувають порцеляновими, плюшевими, пластиковими та шоколадними. За таких персонажів доведеться викласти щонайменше сотню. 

А тих, кого ціни на святкові новорічні прикраси лякають, продавці заспокоюють, мовляв, уже з початку січня вартість прикрас зменшиться, а непроданий новорічний товар збуватимуть за заниженими цінами. Однак кому це вже цікаво, коли свята позаду, а до наступних – цілий рік. Чи не так?

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Лілія БОНДАР

Коментарі