Хроніки рекомендують: кіноменю від гурмана

  1. Новина відноситься до:

«Гангстер»

(США, Великобританія, 2007). Режисер: Рідлі Скотт

Після перегляду саме цього фільму Рідлі Скотта, про який я дивним чином ні слухом ні духом не чув, вирішив ознайомитися поверхово із доробком режисера: як виявилося, в списку зробленого лишився ще ряд робіт, які б пасувало подивитися для пов-ного комплекту. Щодо цього фільму, то увазі глядачів пропонується на перший погляд витримана в кращих традиціях жанру кримінальна драма, якою навряд когось здивуєш, але яка відразу легко потрапляє в топові тематичні списки. Історія новопосталого чорношкірого мафіозі, слідами якого йде чесний нью-йоркський коп, готовий викрити і посадити своїх колег та друзів, аби справедливість торжествувала. Один із кращих фільмів Дензела Вашингтона, на фоні образу якого тьмяно виглядає навіть Рассел Кроу. Рекомендую, хто не бачив!

 

«Майор»

(Росія, 2013). Режисер: Юрій Биков

Биков, автор минулорічної російської сенсації, фільму «Дурень», зняв не так багато робіт… Втім, кожна з них відзначається концептуальністю та критичним рівнем нахабності говорити про майже табуйовані речі. Так, його фільми – це справжнє соціальне порно, емоційний хардкор та чистої води провокація, але це той авторський кінематограф, який дивишся із неймовірним захопленням. «Майор» про продажність і кримінальний фундамент мєнтовської системи Мордору (нас це теж стосується) – річ не нова і заїжджена на перший погляд, але кричущо відверта у своєму намаганні показати максимально зблизька людей, котрі стали заручниками системи, яку і будували. Однозначно дивитися!

 

«Тренер»

(США, 2014). Режисер: Нікі Каро

Старий добрий Кевін Костнер у ролі професійного тренера з легкої атлетики, котрому вдається сформувати і вивести на крутезний рівень команду з місцевих дрібних хуліганів та не вельми благонадійних персонажів з числа неблагополучної молоді… Тут вам і спортивна драма, і соціально орієнтоване кіно і майже мелодраматичні пристрасті, без яких продукт «діснея» не був би продуктом «діснея». Реальна історія, екранізована Нікі Каро, навряд запам’ятається чимось особливим поціновувачам спортивного кіно, але стрічка перегляду варта. Як мінімум!

 

«Особлива думка»

(США, 2002). Режисер: Стівен Спілберг

По легкому фантастичному олдскулу початку 2000-х… Історія з 2054-го, у якому технології дозволяють відповідним службам передбачати злочини і виявляти злочинців ще задовго до будь-яких протиправних дій з їх боку. І коли одного разу сам начальник такої служби стає підозрюваним у вбивстві цілком незнайомої людини, випадає прекрасна нагода поламати систему, пануючу в соціумі. Том Круз тут як тут з черговою і на перший погляд важко підйомною місією. Далеко не найкращий фільм Спілберга того часу, але любителям фантастики, якою не особливо часто частують глядачів, цілком зайде. Можна!

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Сергій МАРТИНЮК

Коментарі