КП «Ласка» було і залишається збитковим, - юристи

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

За час існування комунального підприємства «Ласка», яке займається відловом, стерилізацією та утриманням безпритульних собак, з міського бюджету на нього виділили 1,5 мільйона гривень.

Проте  КП до цих пір є збитковим, а на його роботу нарікають місцеві жителі, яким заважає гавкіт собак та сморід. Про це йшлося під час виїзного засідання комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження на КП «Ласка», повідомляє інформаційне агентство «Волинські новини».

Як зауважив голова депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов, він свого часу голосував за те, щоб створити у місті комунальне підприємство, яке буде частково вирішувати проблему бродячих собак у місті. Проте тоді, зі слів Осіпова, директор КП «Ласка» Богдана Новарчук переконувала, що діяльність підприємства, фактично, не потребуватиме видатків з міського бюджету:

«Вона не говорила, що воно перетвориться у підприємство, на якому працюють 18 чоловік. Йшлося про створення підприємства, яке буде брати участь у вакцинуванні і стерилізації тварин, а також можливого подальшого відлову».

До слова, КП «Ласка» підприємством бути не може. Адже, зі слів юриста Осіпова, першочергова мета діяльності підприємства – отримання прибутку. А за майже 2,5 роки функціонування КП «Ласка» було і залишається збитковим: лише у першому півріччі цього року їм вдалось «вийти у плюс», заробивши 19,9 тисячі гривень. Проте невідомо, чи збережеться цей показник на кінець року.  Андрій Осіпов зауважує, що громадські організації могли б виконувати ту ж роботу, проте меншим коштом.

Натомість, за час існування підприємство отримало фінансування з міського бюджету на суму 1,5 мільйона гривень. При чому, це не єдина стаття доходів установи: під видом громадської організації активісти збирають для КП «Ласка» гроші, отримують грантове фінансування та допомогу від спонсорів. Одне з останніх цінних надбань – автомобіль Volkswagen Transporter T5, вартість якого сягає близько 600 тисяч гривень.

Депутат міськради Богдан Шиба каже, що сам голосував за створення КП «Ласка», і, більше того, заохочував інших, оскільки для того, аби рішення «пройшло», не вистачало голосів. Проте, коли побачив, у що перетворилося підприємство, у нього склалося враження, що «директор не слухає власника», тобто у цьому випадку – міську раду.

Богдан Шиба пояснює, що раніше існувала практика, відповідно до якої, кошти виділяли лише на захищені статті бюджету. Проте народні обранці нинішнього скликання не впровадили цей закон, а це означає, що будь-яке використання бюджетних коштів, якщо воно не суперечить чинному законодавству, може мати місце.

«Це в той час, коли немає грошей добудувати фортифікаційні споруди на сході України, тут будуть паркан. Це мене зачепило. Тому що таке використання бюджетних коштів є, на мою думку, помилковим. Керівництво підприємства не розуміє, що не можна будувати паркани за півмільйона», - заявив Богдан Шиба.

Нагадаємо, не скасовувати рішення про виділення 400 тисяч гривень для КП «Ласка» на будівництво бетонного паркану вирішили депутати Луцької міськради під час 75 сесії міськради 24 червня.

Голова постійної комісії з питань торгівлі, послуг та розвитку підприємництва Юрій Вега заявив, що панелі, які використовують для будівництва паркану, зняті з виробництва ще в 90-ті роки. Відповідно, їх вартість є в рази нижча, ніж та, яку заявили у проекті фінансування.

Нагадаємо, як зазначав Андрій Осіпов під час постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту, комунальне підприємство не може функціонувати на тому місці, де воно зараз знаходиться. Оскільки це суперечить нормам СЕС. Зокрема, відповідно до замірів Санітарно-епідеміологічної служби, які здійснювали о 10:00, 21:35, 23:20 у різні дні, рівень шуму перевищував максимально допустимий, що є перешкодою для місцевих жителів багатоквартирних будинків.

Як зауважив член міськвиконкому Олег Бондарук, комунальне підприємство перетворилося на притулок, адже тут нині проживає майже 300 псів. Проти цього протестують і місцеві мешканці. А відповідно до нормативних положень, притулок для собак не може розташовуватись так близько.

Богдана Новарчук каже, що дійсно на території «Ласки» планують облаштовувати притулок. А відповідно до Положення про притулок для тварин, притулок розташовують від житлових будинків та будівель іншого призначення на відстані не менше ніж 300 метрів, а територія має бути огороджена.

До слова, нині ця норма не витримана, а будинки знаходяться практично навпроти притулку.

Натомість, Новарчук переконує, що у промзоні цим правилом можна нехтувати, а тому права людей у цьому випадку законом не захищені. Щоправда, у тому ж «Положенні про притулок для тварин» інформації щодо того, що у промзоні притулки для тварин можна будувати під вікнами у людей, немає.

Нагадаємо, через систематичні порушення в діяльності підприємства, непрозорість роботи установи та недотримання санітарно-епідеміологічних норм члени постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту проголосували за внесення проекту рішення щодо ліквідації КП «Ласка».  А тому долю горезвісного підприємства будуть вирішувати під час чергової сесії міськради.

Загалом міська рада спрямує на комунальне підприємство «Ласка» майже мільйон, депутати кажуть, що левову частину коштів мають витратити, власне, на вищезгаданий паркан. Зауважимо, територія притулку – більше одного гектара. Сьогодні тут - більше 270 псів. Кількість тварин, які поступили до КП «Ласка» (відловлені, привезені громадянами, підкинуті) у 2015-му році, – 322 особини.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі