Або банкрут, або гроші, - працівники ЛПЕ

  1. Новина відноситься до:

Близько тридцяти працівників Луцького підприємства електротранспорту 8 грудня о 8 годині ранку перекрили вулицю Богдана Хмельницького. Вдатися до такої активної акції протесту, переконують мітингувальники, їх змусила невиплата у повному обсязі заробітної плати та конфлікти із керівництвом підприємства.

Оскільки міський голова вів оперативну нараду, то замість нього до людей вийшов його заступник Сергій Григоренко. Втім знайти спільної мови з людьми йому не вдалося.

Через акцію на вулиці Винниченка, Богдана Хмельницького, проспекті Волі був ускладнений рух, адже тролейбуси не могли курсувати по маршруту. Вже о 8:55 рух мітингувальники звільнили дорогу та рушили на зустріч з міським головою.

Головними вимогами працівників тролейбусного підприємства стала своєчасна виплата заробітної плати, звільнення керівництва підприємства та скорочення адміністративного штату. Свої претензії вони сформували у колективному зверненні.

 

Серед іншого, працівники підприємства нарікали на роботу власної профспілки, недолугу зміну маршруту тролейбусів 8 та 9, а також недоцільність пуску маршруту №10, що йде у Гаразджу, в пізню пору. Мовляв, тролейбус йде пустим, а це марне витрачання коштів підприємства. До слова, під розмови з міським головою стало відомо, що маршрути 8 та 9 з 25 грудня таки змінять.

Працівники ЛПЕ скаржаться і на важкі умови роботи і низьку зарплату. Наприклад, один із водіїв зазначив, що в місяць для того, аби заробити 3400 грн, він вимушений працювати понаднормово, маючи лише три вихідні дні. Разом із тим, стверджує чоловік, у сусідньому Рівному у тролейбусному підприємстві навіть кондуктор отримує більшу заробітну плату, аніж він на посаді водія, який працює додаткові години. Серед інших нарікань — доставка польських автобусів. За словами працівників деякі із них «повністю гнилі».

«Скажіть: депо банкрут, їдьте на маршрутках», - апелювали до міської влади, яка вже п’ятий рік поспіль не може вирішити проблему, мітингувальники.

Своєю чергою міський голова Микола Романюк лише запевнив, що лобіюватиме виплату необхідної субвенції з державного бюджету. Ці кошти мають покривати витрати підприємства на перевезення пільгових пасажирів. Втім, держава їх виплачує лише частково і через це, на переконання міського голови, й існують проблеми із виплати заробітної плати.

Завтра, 9 грудня, на підприємстві відбудеться день депутата. Обранці міської ради матимуть можливість на території ЛПЕ дізнатися інформацію як у дирекції, так і поспілкуватися з працівниками.

До слова, на своїй сторінці у мережі Facebook працівники також оприлюднили допис про трудовий спір між водіями і керівництвом ЛПЕ. Пропонуємо ознайомитися із ним без правок:

«Майже місяць намагаємось зареєструвати в НСПП колективний трудовий спір між водіями та керівництвом ЛПЕ. І сміх і гріх.. То тут не так написали, то там не так, а тут ось бачите, помилились.. Всі ці юридичні фіглі-міглі напевно і створені системою, щоб утримувати працівників в їх рабському стані і не дати нам можливості вибратись з того гнідавського болота. Але нічого.. Стільки років терпіли, ще тиждень потерпимо.. Цим разом юрист підприємства знайшов нову можливість відтягнути процес реєстрації. Мовляв підписи працівників не справжні, давайте перевіряти.. Але й дурня.. Люди виставили вимогу: "верніть зароблені гроші!", а він кричить, що не може такого бути, підписи підроблені.. Ось інший документ, де зібрано майже двісті підписів за три дні, в якому колектив ЛПЕ висловлює бажання не тільки повернути зароблене, але й бачити покараними винних у доведені підприємства до банкрутства.. Цей документ вже відправлений до правоохоронних органів.. Але це для них таке.. Відпишуть як завжди, перевірено.. факти не підтвердились, усе в нормі... А ось юридичної реєстрації їхньої беззаконної діяльності бояться більше, бо тут вже не вивернешся... Ну нічого, почекаємо і зробимо все по закону, хоча насправді важко стримувати настрої працівників, які тільки ще більше підігріваються керівництвом, коли їх намагаються залякати. Адже дзвонять, викликають, вмовляють, лякають… усіх підряд, по списку.. Все керівництво гниле з голови до п’ят.. Усе з совковою вавкою в голові... Тому, поки зі страйковим комітетом бавляться в юридичні ігри, будемо проводити протестні акції. Часи вже не ті, панове!! Доріг в Луцьку достатньо, завтра перша з таких акцій, біля мерії, далі.. А далі буде… Хоча щойно подзвонили з мерії і запропонували зустріч, кажуть що мають пропозиції, просять відмінити акцію.. Я б залюбки, бо думаєте ото хочеться з плакатом там ходити і позувати репортерам? Звичайно ні.. Але поки нас будуть маринувати і не даватимуть змогу юридично зареєструвати наші вимоги, будемо перекривати рух в місті.. »

 

Після завершення акції представники міської ради пообіцяли обговорити з протестувальниками нагальні проблеми підприємства.

До слова, працівники підприємства вже готують з цього приводу звернення до фракції УКРОП. Своєю чергою, фракція обіцяє розробити на сесію проект рішення «Про створення тимчасової контрольної комісії з вивчення проблем діяльності КП «ЛПЕ» з метою отримання депутатами об'єктивної інформації про стан справ на підприємстві, напрацювання рішень та рекомендацій щодо покращення ситуації та реагування на факти зловживань і корупції.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі