У Луцьку розвінчали міфи про децентралізацію

  1. Новина відноситься до:

Нині навколо питання децентралізації в Україні шириться безліч міфів та точиться багато дискусій. Але основний зміст цієї реформи полягає у передачі повноважень на місця для того, аби не центр, а громада вирішувала долю свого району.

Про це столичні експерти розповіли у Луцьку студентам та викладачам Східноєвропейського університету.

«Реформа децентралізації стає однією із політичних ігор та способом маніпуляції. Прості люди не мають жодного розуміння щодо реформи та її результатів. У таких умовах безвідповідальні політики намагаються розповідати людям казки про децентралізацію. Тому ми почали їздити містами України, аби розповісти про реформу та про її переваги, донести людям, що зміни, пов’язані із децентралізацією, будуть успішними», – наголосив співкоординатор Реанімаційного пакету реформ та менеджер групи «Публічні фінанси» Остап Єднак.

Нардеп Вікторія Пташник розповіла, що основний зміст реформи полягає у передачі повноважень на місця для того, щоб не центр, а громада вирішувала долю свого району. Наприклад, це питання, які стосуються доріг, шкіл, садочків.

«З передачею повноважень планується і передача фінансів на місця. Парламент уже прийняв відповідні зміни до Податкового та Бюджетного кодексів. На прикладі окремих районів уже видно позитивні результати – їхні бюджети збільшилися вдвічі.

Також ще одним напрямком реформи є гарантування контролю за тим, наскільки законно здійснюють свої повноваження органи місцевого самоврядування. Для цього передбачається введення інституту префекта. Потрібно, щоб на місцях був представник державної влади, який здійснюватиме нагляд за дотриманням закону органами місцевого самоврядування та слідкуватиме, щоб не було виявів сепаратизму. Префектом не може бути представник політичної партії. Планується запровадити механізм ротації префекта: одна і та ж особа не зможе обіймати цю посаду більше, ніж три роки», – роз’яснила народний депутат.

Вікторія Пташник наголосила, що префекти – це досвід Польщі та Франції, й вони принесли країнам позитивні зміни.

«Аби уникнути маніпуляцій, у Мінрегіонбуді розробляють новий законопроект про префектів та про усі особливості здійснення місцевого самоврядування. Якщо законопроекти будуть розроблені, то у жодного політика не залишиться шансів до маніпуляцій», – додала Пташник.

Експерти наголосили, що децентралізація надасть можливість невеликим населеним пунктам об’єднатися і створити велику спроможну громаду. На сім-десять сіл буде єдиний орган управління. Це скоротить витрати на утримання сільських рад та їхніх працівників.

У центрі об’єднаної громади будуть всі державні органи: пенсійний фонд, органи реєстрації, фонд соціального захисту населення тощо. Також передбачається, що громадяни отримуватимуть всі послуги (субсидії, паспорт, виписки, довідки) там, де проживають – у громаді. Усі ці послуги мають стати більш наближеними до місця проживання.

Громади також зможуть самостійно встановлювати місцеві податки і збори, таким чином отримати фінансову незалежність від району й держави та право розпоряджатися землею на всій своїй території, у тому числі за межами населених пунктів.

Експерти наголошують, що об’єднання фінансових, майнових ресурсів дозволить громаді покращити інфраструктуру населених пунктів. А місцеву владу на рівні району та області будуть представляти не призначені Президентом та урядом голови адміністрацій, а обрані у громадах керівники.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі