На Волині очікують спалах грипу

  1. Новина відноситься до:

Уже цієї зими медики очікують на характерний для нашої області спалах захворюваності на грип. Однак варто пам’ятати, що це лише сезонний грип. Вірусу H1N1 у Волинській області поки не виявлено.

«Щороку в зимовий період спалахує вірус грипу, боїмося ускладнення ситуації і цієї зими. Тому ще два місяці тому готували усі медзаклади до зустрічі із інфекцією, – розповідає обласний позаштатний інфекціоніст Волинської обласної інфекційної лікарні Галина Морочковська. – Цього року передбачається повторення каліфорнійського грипу H1N1. Знаємо, що у Києві вже було два випадки захворювання, які призвели до летальних наслідків. Також очікуємо на сезонний грип AH3N2 і грип В. Поки що самого грипу H1N1 не зареєстровано. Але респіраторні інфекції реєструються, також ведеться моніторинг за кількістю хворих на вірусні інфекції, особливо на респіраторні. Моніторинг показує, що їх кількість зростає, але епідпоріг ще не настав». 

Лікарка розповіла, що наразі за цей період сезонні показники відповідають тенденції попередніх років. Рівень захворюваності в кожному регіоні області не перевищує епідпорогу і становить 43,1 на десять тисяч населення. Тобто є на 10 відсотків нижчим від розрахункового порогу (розрахунковий поріг – 48,1 на десять тисяч населення).

«В області ще немає надто складної ситуації і ми не говоримо про те, що треба бути повністю готовим до виникнення грипу», – додала Галина Морочковська.

Усього за попередній тиждень у Волинській області зареєстровано 4 592 хворих, у Луцьку – 46 відсотків від усіх хворих в області. Найвищий рівень захворюваності в обласному центрі, адже тут, наголошують медики, найбільша кількість населення. На Волині вже зареєстровано 3136 випадків гострих респіраторних інфекцій серед дітей. Це 68 відсотків від загальної кількості хворих. Діти хворіють значно частіше, ніж дорослі. Хоча летальних випадків на Волині зафіксовано не було.

«У нашому медзакладі важких респіраторних захворювань зареєстровано не було. Але в окремих випадках є ускладнення респіраторних інфекцій. Це бронхіти та пневмонії», – додала медик.

Аби не захворіти або перенести хворобу без ускладнень, лікарі радять зробити щеплення. За словами Галини Морочковської, на 27 листопада було прищеплено 1143 особи із групи ризику (38,3 відсотка).

«Люди мають себе захищати і купувати вакцину. Вона буде продаватися в аптеках.  Кожен зможе зробити щеплення, але тільки після огляду лікаря. У жодному разі не можна самому призначати собі вакцину. Летальні випадки в Києві показали, що самолікування може тільки зашкодити. При всіх вірусних захворюваннях треба звертатися до лікаря. Пам’ятайте, що будь-яке лікування має проходити під контролем медика».

Щодо вакцинації, то її передусім треба робити людям із групи ризику: медикам, бо вони найчастіше контактують із хворими, дітям та дорослим, які мають хронічні захворювання – часто хворіють на бронхіти, захворювання легень, цукровий діабет.

«Інше населення може себе теж захищати вакциною. Не обов’язково мати багато захворювань, аби не робити щеплення. Треба пам’ятати, що щеплення – це захист і обійдеться набагато дешевше, ніж саме лікування. Раніше вакцина вартувала у межах 110 гривень. Грип – серйозне захворювання, яке дає тяжкі ускладнення. Краще не ризикувати і не думати: а може, мене обмине», – наголосила лікарка.

У період епідсезону лікарі радять уникати масових скупчень людей. Адже усі вірусні захворювання дуже швидко поширюються. Велике значення має загартування. Але це треба розпочинати не в час епідсезону, а проводити його протягом року. Треба пам’ятати про провітрювання кімнат та миття рук. Якщо вдома є хворі, то інші мають себе оберігати та носити маски. Велику роль відіграє й харчування. Варто їсти овочі та фрукти, особливо часник і цибулю, вони допомагають у зміцненні імунітету. Є ще противірусні препарати, але їх також має призначити лікар.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі