Волинські вчені поширюють успішні світові практики впровадження академічної доброчесності

Навесні цього року пройшло три цикли тренінгів, котрі об’єднали учасників (школярів, студентів, вчителів та викладачів ВНЗ) з усієї України. Тренінгова програма «Розвиток академічної доброчесності та відповідальності» відбувалася в межах модуля Жана Моне “Сприяння розвитку академічної доброчесності та відповідальності: досвід ЄС” (2022-2025) програми Erasmus+.

Тренерами стали викладачі Волинського національного університету імені Лесі Українки: професор Сергій Засєкін (координатор), професори Андрій Бояр та Лариса Засєкіна, доцентка Олена Котис, начальник відділу міжнародних зв’язків Владислав Коломечюк. Кожен із тренінгів складався з восьмиденної програми, яка включала тематику нормативної бази ЄС та України у сфері академічної доброчесності, академічну доброчесність у закладах середньої та вищої освіти та виклики, з якими стикаються учасники навчального процесу. До уваги брався світовий досвід навчальних закладів у цій сфері з фокусом на інституції ЄС.

Війна загострила усі проблеми суспільства, українці ще більше прагнуть чесності та правди, тому питання дотримання академічної доброчесності цікавить багатьох освітян. До тренінгів долучилися здобувачі освіти та викладачі з різних областей України: Волинської, Рівненської, Київської, Запорізької та Дніпропетровської. Зокрема, слухачі тренінгу визнали важливість застосування європейських практик під час навчання та викладання, дізналися, на що звертати увагу, читаючи та пишучи статті англійською мовою, обговорили виклики застосування систем штучного інтелекту в навчальних закладах та досвід «розумного університету».

Загальна мета проєкту полягає у вирішенні етичних проблем у системі освіти та просуванні європейських цінностей у сфері академічної доброчесності, а саме етичних цінностей і принципів моральної поведінки, прозорості та доброчесності в освіті.

 

 

Стежте за інформацією на нашому сайті fairvnumonnet.wordpress.com/events/, адже чергова тренінгова програма розпочнеться у січні 2024!

Олена Котис


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі