У Вільнюсі презентують проєкт про спадщину князів Радзивіллів

27 лютого, в суботу, в литовському місті Вільнюсі відбудеться урочиста презентація каталогу виставки, яка присвячена культурній спадщині князівського роду  Радзивілів. Виставка експонувалась у замку Великих князів Литовських із жовтня 2019 року по січень 2020 року. Це була найбільша в історії виставка, присвячена родині Радзивіллів. Колекція представлених експонатів включала предмети від кінця XV століття. Оригінальна назва видання звучить як «RADVILOS. Kunigaikščių istorija ir paveldas».

Виставка нараховує близько 400 унікальних експонатів. Близько 100 з яких походять із сімейних колекцій. Решта експонатів із колекцій понад 40 музеїв, бібліотек, монастирів, архівів семи країн світу. Багато експонатів були представлені глядачам чи не вперше.

Каталог складається із двох томів. Один представляє всі експонати, зібрані на виставці, інший складається із цікавих нарисів, присвячених різним аспектам історії родини Радзивіллів та їх спадщині. Всього унікальне видання нараховує близько 1500 сторінок.

 

Фото з виставки, присвяченій спадщині князів Радзивіллів, Вільнюс, Литва. Джерело фото: m.diena.lt

 

Для того, щоб більше дізнатись про виставка та видання про неї, яке буде презентуватись, «Хроніки Любарта» взяли ексклюзивний коментар у одного із її головних організаторів – Мацей Радзивілл, нащадок князівського роду Радзивіллів (німецької гілки), відомий меценат Польщі. Його предком є Миколай Чорний – будівничий Олицького замку на Волині. Варто сказати, що дружина Мацея Радзивілла є теж  представницею цього роду, її предком є останній володар Олики – Януш Радзивілл.

- Скільки років тривала підготовка до публікації, яка буде презентована у Вільнюсі?

- Від початку це мав бути каталог виставки, яка діяла у 2019-2020 рр. Під час проєкту було зібрано велику кількість інформації про Радзивіллів до кінця ХVIII ст. Приготування до видання тривали понад рік.

- Хто є ініціатором цього видання про родину Радзивіллів?

- Ініціатором виставки був я і директор Національного музею «Палац Князів Литовських» у Вільнюсі Видас Долінскас (Vydas Dolinskas). Раніше мною буле організовані менші за розміром виставки моєї колекції в Мінську та Гомелі в Білорусі.

 

Мацей Радзивілл, нащадок князівського роду Радзивіллів. Джерело

Видас Долінскас, директор Національного музею «Палац Князів Литовських» у Вільнюсі (Литва). Джерело www.diena.lt

 

- Які цікаві факти волиняни можуть дізнатись із публікації про Олицький замок?

- В томі із есе ями є кілька десятків великих текстів, присвячених різним аспектам діяльності родини Радзивіллів в період до кінця ХІХ ст. Очевидно, що Радзивілли дуже пов’язані із Литвою, Білоруссю, чи навіть Польщею, але 500 років вони були теж в Олиці, а потім також в Жовкві, що на території сучасної України. В текстах також показана особа Альбрехта Станіслава Радзивілла, який був фундатором колегіального костелу в Олиці. Експонати із України є одними із кращих на виставці.

- Цікаво, в яких музеях світу знаходяться найбільше оригінальні експонати?

- Більшість експонатів на виставці походять із моєї приватної колекції, багато з Національного музею у Варшаві, Королівського замку у Варшаві та Вавельського замку в Кракові. У цих музеях найбільше сімейних пам’яток (родини Радзивіллів).

 

Олицький замок, 1934 р. Джерело фото: polona.pl

 

- Чи існує міжнародний маршрут, пов’язаний із родиною князів Радзивіллів?

- Про міжнародний маршрут Радзивіллів говорять вже давно. Нещодавно ми посилили контакти між музеями Польщі, Литви, Білорусі та України, які знаходяться в колишніх садибах родини князів Радзивіллів. Формально нічого подібного поки не виникло.

- Дякую за розмову!

- Навзаєм.

 

До вашої уваги посилання на відеопроєкт, пов’язаний із культурною спадщиною князів Радзивіллів у світі. Три відео про цікаві родинні експонати із родини Радзивіллів, є там і речі з Волині:

 

Спілкувалась Тетяна Яцечко-Блаженко

Передрук лише за згодою автора

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі