Освіта колоністів у місті Рожище в минулому столітті

Джерело: Район. Історія

Розповімо про освіту колоністів у Рожищі.

Серед єврейського населення освіта грала чималу роль. Єшива – національна єврейська школа де навчалися хлопчики, а хедер – це для дівчаток, але релігійна початкова школа. Дівчаткам не дозволяли здобувати освіту за межами дому. Пощастило тим, хто був заможним – їм допомагали здобувати освіту гувернантки.

Проте 20-ті роки стали періодом реформ навчання під впливом сіоністського руху. Більшість дітей-школярів відвідували народні школи ідишу і Тарбут, що означало, що єшива і хедер уже пустували. Нові школи відкрили у 1925 році. Утримувалися такі навчальні заклади за рахунок коштів, які платилися за навчання.

Фото друзів у школі. 1921 рік

Як же виглядала школа Тарбут? Про це йдеться у матеріалах перевірки 7-ї школи Тарбут. Навчання проходило в п'яти класах по 28 м² кожен. Було власне подвір'я та бібліотека, яка містила у собі кількасот власних книг.

Плата за навчання становила 10 злотих на місяць. Усього школа навчала 272 учні. Було всього лише п'ять учителів, які отримували зарплатню по 200 злотих щомісяця.

Варто згадати про польську державну школу імені Міцкевича у Рожищі. Зокрема у 1932-1933 роках вона у своїй структурі мала два приміщення, які розташовувалися за адресою: вулиця 3-го Травня та доктора Іздебського. У школі працювало сім учителів, які викладали по 10 дисциплін. Це була релігія, польська мова, георафія, природознавство, геометрія, малювання, співи, фізкультура та трудове навчання.

Усього у школі було 449 учнів. Уже у 1935-1936 роках школа розміщувалася в трьох місцях.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Мирослава БРОДОСЮК

Коментарі