Тактика «випаленої землі»: як відбувалась Північна війна за контроль над Балтикою

Джерело: Gazeta.ua

Північна війна за контроль над Балтикою між Швецією і Московським царством і їхніми союзниками почалася 30 серпня 1700-го. Спочатку шведський король Карл ХІІ завдавав Петрові I поразки за поразкою. Вирішальну битву 27 червня 1709-го Карл ХІІ програв. За мирним договором 1721-го Москві відійшли великі території над Балтикою.

Головною причиною війни було прагнення Росії здобути вихід до берегів Балтійського моря, що перебували тоді під контролем Швеції. Проти Швеції була створена коаліція держав, до якої входили Данія, Росія та Польща. У 1700 році данські війська ввійшли у Гольштинію, яка була в союзі зі Швецією, а польські зайняли Ліфляндію і Ригу. На допомогу їм ішли московські сили.

Спочатку шведський король завдавав Петрові I поразки за поразкою. Навесні 1708-го Карл ХІІ пішов через Білорусь на Смоленськ, а далі - на Москву. Петро І, відступаючи, наказав застосувати тактику «випаленої землі». Шведам бракувало всього - харчів, навіть води. Тож початковий план походу на Москву змінили й завернули в Гетьманщину. Восени, аби вивільнитися із щораз важчого російського підданства, на бік Карла ХІІ перейшов гетьман України Іван Мазепа. Далі йти на Москву вирішили через Полтаву.

За сувору зиму і двомісячну облогу Полтави військо короля зменшилося на третину. Вирішальну битву 27 червня 1709-го Карл ХІІ програв, бо через поранення не міг особисто командувати військом. Зрештою, воно було в півтора рази меншим за цареве: Петро I мав 45 тис. солдатів, а Карл ХІІ - 27 тис.

1718 року Карл ХІІ загинув під час бойових дій у Норвегії. На престол зійшла його сестра. За мирним договором, підписаним 30 серпня 1721-го у фінському Ніштадті, Москві відійшли великі території над Балтикою. Швеція перетворювалася на другорядну країну. А Московське царство з 1721-го стало Російською імперією.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі