Успіння Пресвятої Богородиці: історія та традиції

Джерело: УНІАН

28 серпня - Успіння Пресвятої Богородиці 28 серпня 2019 року православні відзначають одне з дванадцяти головних церковних свят - Успіння Пресвятої Богородиці або Перша Пречиста. 

Історія свята

Успіння Пресвятої Богородиці 28 серпня православна церква згадує смерть (Успіння) Божої Матері. Але це свято не лише сумне через закінчення життєвого шляху Богородиці, але й радісне – адже вона возз'єдналася зі своїм сином Ісусом Христом. За три дні до смерті Марії явився архангел Гавриїл і сповістив її про близьку смерть. У цей день апостоли залишили місця своєї проповіді та зібралися в Єрусалимі, щоб попрощатись з Пресвятою Богородицею та здійснити погребіння її пречистого тіла. Перебуваючи навколо її ложа, вони були засліплені яскравим світлом, в якому явився сам Христос в оточенні ангелів та архангелів. У цей момент чиста душа Діви Марії без страждання, ніби уві сні, відійшла до Господа. Апостол Фома не встиг на поховання Богородиці, тому йому після її успіння дозволили увійти в печеру-гробницю. Але там він не виявив тіла Богородиці. Це пояснили тим, що Господь забрав тіло Марії на небо.

Чому свято називається Успінням

Слово «успіння» означає сон. Багато вірян пояснюють сенс свята Успіння в тому, що немає кінцевої смерті й страху перед нею. Тобто існує життя на Землі у фізичному тілі, а також життя після цього.

Успіння Пресвятої Богородиці: традиції

Свято Успіння Богородиці збігається із закінченням суворогоУспенського посту. У цей день можна починати харчуватися різноманітною їжею, але тільки якщо 28 серпня не припадає на середу або п'ятницю. Якщо це так, слід почекати ще один день. За традицією, в цей день віряни йдуть до церкви, щоб вшанувати пам'ять про Пресвяту Богородицю, і моляться біля ікони. З Успіння починається заготівля різних припасів на зиму. З цього дня в лісах починали збирати гриби й горіхи на зиму. Також доброю традицією у наших предків було на Успіння займатися засоленням на зиму капусти, огірків, помідорів та інших овочів.

Про що моляться біля ікони Успіння Пресвятої Богородиці

Ікона "Успіння Пресвятої Богородиці" вважається дуже сильною – перед нею просять про захист дітей та дорослих від хвороб і пристріту, про допомогу у прийнятті правильного рішення у складних проблемних питаннях. Також саме цей образ допомагає гідно пройти свій земний шлях і подолати страх перед смертю.

Народні прикмети на Успіння

Якщо в цей день з'явилася веселка на небі — осінь буде теплою.

Гарна погода – бабине літо буде прохолодним. 

Багато павутиння – прикмета до того, що зима буде морозною і малосніжною.

Якщо вода не хвилюється, тоді осінь буде безвітряна, а взимку не буде завірюх.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі