137 років тому розпочалось найбільше на планеті виверження вулкана

Джерело: Gazeta.ua

27 серпня 1883-го о 10 год ранку за місцевим часом на індонезійському острові Кракатау розпочалось виверження вулкану - найбільше із коли-небудь задокументованих. Потужність - в 13 тис. разів більша, ніж вибух атомної бомби «Малюк», скинутої в 1945-му на Хіросіму.

Вулкан розташовано на маленькому безлюдному острові між Явою і Суматрою. Активність розпочалася 20 травня і значно посилилась 26 серпня. Вранці наступного дня сталися чотири потужних викиди-вибухи, в результаті яких кам'яна порода піднялася на висоту до 50 км, а попіл - до 80 км і випадав ще 10 днів в радіусі до 5 тис. км. Сила вибухів була такою, що її відчули в Австралії за 3-4 тис. км.

Під час третього викиду відкололися дві третини острова і утворились хвилі заввишки до 40 м, які зруйнували на Яві і Суматрі 165 міст і поселень, призвели до загибелі понад 36,4 тис. осіб. Хвилі зійшли нанівець, сім разів обійшовши Землю. Загальну кількість жертв оцінюють у 120 тис. осіб.

Сам острів розколовся і його дві третину пішли під воду, а сусідні дві мілини стали островами - згодом розмили океанічні води. Пил і попіл від виверження оповив Землю і призвів до зниження температури на планеті на 1,2 градуси. Вміст сірки в атмосфері виріс настільки, що кілька десятиліть на Землі падали кислотні дощі.

Крім Кракатау, який досі активний, в Індонезії є ще 130 активних вулканів - більше, ніж в будь-якій іншій країні.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі