Золотоординський хан 638 років тому вщент спалив Москву

Джерело: Gazeta.ua

Золотоординський хан Тохтамиш 26 серпня 1382-го захопив Москву, пограбував і спалив її, відновивши залежність земель Московського князівства від Орди.

Минуло два роки після переможної для князя Дмитрія Донського Куликовської битви. У розбитого в ній хана Мамая владу в Орді відібрав Тохтамиш. За нього Золота Орда досягла вершини своєї економічної та військової могутності. Тохтамиш відправив послів до Дмитра Донського з вимогою виплатити данину "по старому". Дмитро прийняв посольство з усіма почестями однак виплатити данину відмовився. Хан зібрав свої війська та повів їх у швидкому темпі на схід. Москва впала на четвертий день облоги. Великий князь Московський Дмитрій Донськой на бій не вийшов, утік із сім'єю до Костроми.

Тохтамиш запропонував захисникам переговори, на яких пообіцяв помилувати жителів Москви, якщо вони добровільно відкриють ворота. Два нижньогородських княжича підтвердили слова хана. Коли ворота все ж відкрилися, татари напали на міщан. В Москві почалася масова різанина, грабежі та підпали. Від міста залишилися одні руїни. Після взяття Москви Тохтамиш здобув міста Володимир, Звенигород, Юр'їв, Можайськ та рязанські землі. Московську Русь знову обклали даниною.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі