Вчені розповіли про «особливості» народу майя

Джерело: Lenta.ua

Відкриття є дуже важливим для розуміння «генетики емоцій».

Статуетки народу майя, які збереглись дотепер висловлюють найрізноманітніші емоції, які, незважаючи на різницю в часі і культурі, успішно зчитують сучасні люди. Американські нейробіологи, які звернули увагу на цей факт, кажуть, що відкриття допомагає розібратися в генетичній історії емоційних проявів людей.

Експеримент, який зробили нейробіологи з США, був досить простим – дослідники зафіксували за допомогою відеокамери «обличчя» понад шістдесяти статуеток майя, обрізавши їх тулуби і прибравши будь-який контекст, який можна було б використовувати для визначення емоцій на «обличчях» статуеток. Останні, при цьому, демонстрували найрізноманітніші емоції – радість, горе, сміх, і так далі.

Отриманий матеріал демонстрували добровольцям – в проєкті взяли участь понад триста людей 30-36 років. Ідентифікуючи емоції статуеток, учасники експерименту вибирали із запропонованих варіантів, і, як особливо зауважують вчені, майже завжди робили правильний вибір.

Йдеться про те, що відповідаючі за зчитування емоцій нейробіологічні механізми представників народу майя нічим не відрізнялися від аналогічних механізмів у сучасних людей. Автори дослідження зазначають, що відкриття є дуже важливим для розуміння т.зв. «генетики емоцій».


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі