Волинянин Антоній Мальчевський – поет, який підкорив Монблан

Волинянин Антоній Мальчевський – поет, який підкорив Монблан
  1. Новина відноситься до:

Сьогодні хочемо розповісти про цікаву постать волинянина Антонія Мальчевського. За походженням він був поляк, проте свої літературні твори писав прославляючи Україну та українців. Митець мав справжнє чоловіче хобі – альпінізм. Він є сьомою людиною в світі і першим поляком, який піднявся на гору Монблан. Це вершина у вершина у Грайських Альпах (Західні Альпи), на кордоні Франції та Італії, вважається найвищим шпилем у Західній Європі (4808,73 м). Це сталось 8 серпня 1818 року.

 

Гора Монблан

 

Антоній Мальчевський є першою людиною в світі, яка підкорила Шпиль Півдня (3842 м) – це гора в масиві Монблан у французьких Альпах (Верхня Савойя, Овернь-Рона-Альпи). Історичне сходження було здійснено 4 серпня 1818 року Разом із Мальчевським тоді були Жак Бальма (1762—1834) і 5 провідників.

Сучасники називали його недооціненим генієм. Адже все, що він зробив за життя, могло вміститись в біографію кількох людей. Про Антонія Мальчевського казали, щоб зрозуміти його як людину, варто прочитати його українську повість «Марію». Її перше видання відбулось у 1825 році. Антоній Мальчевський був ідеальним романтичним поетом. Україну він вважав своєю «Малою Батьківщиною».

 

Антоній Мальчевський (1793-1826

 

Антоній Мальчевський народився 3 червня 1793 року в селі Княгинин на Волині (сьогодні це село Княгинине Дубенського району Рівненської області). Його батьками були Ян Мальчевський гербу Тарнава, генерал-лейтенант Тарговицької конфедерації, власник княгиненського маєтку на Волині. Матір - Констанція Блешинська гербу Окша. Коли Антонію виповнилось сім років, він втратив матір. Його опікуном стала добра знайома матері Юліана Блендовська-Скібіцька. Син Юліани, відразу став найкращим другом Антонія.

В 1803 році Антоній із новою родиною переїздить до Кременця. Саме тому освіту А. Мальчевський пізніше здобував у Кременецькій гімназії, яка на той час була одним із найпотужніших навчальних закладів. Він навчався там впродовж 1805-1811 років. В Кременці Мальчевський товаришував із польським освітянином, істориком та економістом Тадеушом Чацьким.

Підліткові роки поета витрачалися не лише на науку, так він активно брав участь у різних балах, іграх та атракціонах.

 

Шпиль Півдня

Окладинка повісті «Марія», 1876

Мальчевський був частим гостем у домі Олександри та Теодора Янушевських, бабусі та дідуся поета Юліуша Словацького.

Далі були роки служби у Наполеонівській армії (1811-1816). 1 вересня 1811 року у м. Варшава поет вступив до корпусу інженерних військ. В 1812 році став підпоручником війська.

Військова служба не завадила Мальчевському вести дуже активне суспільне життя. Двері палаців стояли перед ним відчинені, включаючи будинок графа Олександра Ходкевича у Варшаві.

Джерелом натхнення для поета була Україна та все, що з нею пов’язане. Мальчевський є одним із трьох головних представників «української школи» в польській поезії. Поряд з ним ще згадують Северина Гощинського та Юзефа Богдана Залеського.

Антонія Мальчевського літературні критики називали як «співак України», тобто у своїх творах він «оспівував Україну». Український степ для Мальчевського був  місцем, де розкривається реальний, глибокий і загадковий вимір людського буття.

Антоній Мальчевський за своє життя багато мандрував по Європі. Так, бував у таких країнах, як Англія, Італія, Швейцарія та Франція.

В 1821 році, волинянин повернувся в Україну, мешкав у зруйнованому батьківському маєтку, пізніше перебрався у Львів.

Світову славу А. Мальчевському принесла його українська повість «Марія», і сталось це вже після смерті автора. Твір був перекладений на англійську, білоруську, італійську, литовську, німецьку, російську, українську, французьку, чеську мови та есперанто. Також в доробку митця були вірші. Мальчевський досі залишається дуже популярним серед читачів. По сторінках його біографії написано десятки книг і дослідження тривають досі.

Помер А. Мальчевський у 32 роки, а саме 3 червня 1826 року. Був похований на кладовищі у Варшаві (Польща).

 

Будинок колишнього державного ліцею імені Антонія Мальчевського в м. Сокаль

Гора Монблан, ХІХ ст.

 

Позашлюбним сином А. Мальчевського був поет, учасник листопадового повстання Август Антоній Яблоновськи, який свого часу емігрував до США.

Антоній Мальчевський писав: «Ми залежимо від пам’яті, як ліс від дерев, і як річка від берегів».

У міжвоєнний період в місті Сокаль на Львівщині діяв державний ліцей імені Антонія Мальчевського.

Джерело фото:www.polona.pl

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі