Топ-10 знищених споруд Києва

Джерело: Gazeta.ua

Показали зниклі історичні будівлі Києва. Більшість із них зазнали безповоротних руйнувань за часів Другої світової війни.

Добірку публікує портал Big Kyiv.

На світлинах можна побачити Десятинну церкву 1842-1928 років, Поштову контору, Караваєвські лазні, будівлю міської Думи, цирк Гіппо-Палас, магазин «Дитячий світ», забудову Труханова острова, 11-поверховий Хмарочос Гінзбурга, сходи на Театральній площі та ринок на Сінній.

Десятинна церква. Її побудували 1842 року. Стала одним із перших храмів Києва, зруйнованим більшовиками 1928 року під час антирелігійної кампанії. Уламки церкви остаточно розібрали у 1936 році. 

Поштова контора. 1849 року її розмістили у домі чиновника Онуфрія Головінського. Історики схильні вважати, що саме з цього моменту і починається історія Хрещатика як головної вулиці міста. 1911 року контору знесли, а на її місці побудували телеграфну станцію.

Караваєвські лазні 1877 року. Належали купцеві-мільйонеру Фрідріху Міхельсону. До комплексу входили зали із мармуровими басейнами, приватні кабінети, «нумери», магазини, перукарні та буфети. Ціна на послуги коливалася від 25 копійок для студентів, до 3 рублів за сімейний «нумер». Знесли будівлю у 1980-х.

Дума, у якій засідали управителі Києва. З’явилася на Майдані Незалежності 1878 року. Тут також розміщався перший в Європі пункт нічного чергування лікарів. На початку XX ст. будівлю реконструювали і добудували третій поверх. За часів Другої світової вона сильно постраждала, а у повоєнні роки від ідеї її відновлення відмовились.

Гіппо-Палас. Кінний цирк, який у 1903 році побудував архітектор Едуард Брадтман на кошти Петра Крутікова. Мав 2 арени, електричне освітлення, опалення, зручну залу. 1918 року став політичним майданчиком. Зруйнований вибухом 1941 року.

«Дитячий світ». Будинок на розі вулиць Хрещатика і Прорізної набув свого вигляду 1903 року, коли архітектор Владислав Городецький перебудував його, добудувавши 2 поверхи. До революції тут був магазин, контори і квартири під найм. 1930 року відкрився магазин «Дитячий світ». Саме з нього 1941 року почалася пожежа на Хрещатику.

Труханів острів. Наприкінці XIX ст. значна частина території Труханового острова використовувалася для пароплавства і тут стояли ремонтні майстерні, працівники яких почали зводити будинки. 1907 року вони отримали офіційний дозвіл селитися на острові. Уже за 2 роки тут відкрили першу школу, а пізніше храм святої Єлизавети. 1943 року нацисти знищили усі житлові квартали.

Хмарочос Гінзбурга. На будівництво споруди витратили 1,5 млн рублів, коли річний бюджет міста складав 4,5. Хмарочос мав 11 поверхів, 94 квартири, найбільша з яких мала 11 кімнат. Річна вартість оренди квартири могла сягати 13 тис. рублів. Будівля була зруйнована радянською вибухівкою у 1941 році. Сьогодні на його місці розташований готель «Україна».

Сходи на Театральній площі. З’єднували площу та вулицю Миколи Лисенко. Їх спроєктували 1935 року. На відміну від інших споруд, пережили окупацію. 1984 року зникли внаслідок розширення оперного театру.

Ринок на Сінній. До 1958 року на тому місці розташовувався Єврейський базар. Після ринок став найбільшим торгівельним майданчиком Радянського Союзу. В його приміщеннях могли одночасно працювати 1,2 тис. торговців. Реконструкція 2004 року закінчилась його руйнуванням. 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі