Композитор, який отруїв Моцарта: 270 років тому народився Антоніо Сальєрі

Джерело: Gazeta.ua

Австрійський композитор, диригент і педагог італійського походження Антоніо Сальєрі народився 18 серпня 1750 року. Він був з заможної купецької родини. Вивчав композицію в Падуї та Венеції.

У 1766 році Сальєрі запросили до Відня, де згодом його прийняли на імператорську службу. В 1774 році отримав посаду придворного композитора, а 1788-го також і капельмейстера імператорського оркестру.

Сал'єрі також був педагогом. Серед його учнів — Л. Бетховен, Ф. Шуберт, Ф. Ліст, К. Черні, Мейєрбер, Гуммель та Франц Ксавер Вольфганг Моцарт. Відносини з учнями були дуже теплими та емоційними. Існує думка, що від'їзд Ліста з Відня став приводом для невдалої спроби самогубства Сальєрі.

Давня легенда свідчить, що нібито А.Сальєрі отруїв Моцарта. Ця легенда лягла в основу ряду художніх творів, зокрема драми Пушкіна "Моцарт і Сальєрі" (1831), поставленої за нею опери Римського-Корсакова (1898), п'єси Пітера Шеффера "Амадей" (1979) і заснованому на ній однойменному фільмі Мілоша Формана (1984).

Проте підтверджень того, що Сальєрі був причетний до смерті Моцарта, не існує. В листах 1780-х років Моцарт припускався досить гострих висловлювань на адресу Сальєрі, але ці висловлювання не відрізняються від аналогічних на адресу інших музикантів-конкурентів.

"У травневі дні 1997 року в Мілані, в головному залі Палацу юстиції проходив незвичайний судовий процес: розглядався злочин двовікової давності. (…) Слухалася справа Сальєрі про отруєння ним великого Моцарта. … Через двісті років Антоніо Сальєрі було виправдано".

За своє життя композитор став автором понад 40 опер, серед яких найвідоміші — "Данаїди" (1784), "Тарар" (1787) і "Фальстаф" (1799). Спеціально для відкриття театру "Ла Скала" він написав оперу "Визнана Європа" (1786), на прем'єрі якої співала Франческа Лебрен і яка до цього дня йде на цій сцені.

Помер Сальєрі у Відні 1825 року.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі