«Життя тут просто б’є ключем». Спогади про Луцьк 1917 року

«Життя тут просто б’є ключем». Спогади про Луцьк 1917 року
  1. Новина відноситься до:

Завжди цікаво дізнатись про своє місто якісь невідомі факти, які розповідають про те, яким воно було, як жили його мешканці. Сьогодні пропонуємо нашим читачам кілька цікавих епізодів із життя міста Луцька зразка 1917 року. Ці згадки вдалось віднайти в тогочасній пресі.

Спогади про Луцьк та місцевих жителів

Восени 1917 року в місті Луцьку, в театрі, що був у замку Любарта російська армія кілька разів організовувала курси агітаторів. Один із таких слухачів написав свій відгук про Луцьк, який він тоді побачив: «Ніколи не очікував, що Луцьк є таким шумним торгово-промисловим центром і щільно заселеним містом. Життя тут просто б’є ключем. В магазинах тут величезний вибір товарів, проте мені вони часто не по кишені. В магазинах я побачив багато предметів розкоші. Гарно одягнені жінки заполонили і так непрохідні від люду вулиці. Не дивлячись на війну, тут якась мирна обстановка. Лише лазарети та поранені повертають мене до сьогодення. Якось я сів у місцевому саду і читав газетку. До мене підійшов важкопоранений в халаті та запитав: «Що пишуть, відступають наші?». Я відповів: «На жаль, відступають…».

Інші спогади про місто тих часів розповідають, що в Луцьку постійно йшла активна торгівля. Одяг здебільшого в магазинах варшавський та австрійський. Найбільшим дефіцитом були ножиці та бритви. Взагалі вироби з металу коштували дорого і деяких було обмаль. Один із гостей Луцька того часу згадує: «Хотів купити металеве кільце для ключів, обійшов весь базар і не знайшов».

Особливістю Луцька після того, як з міста вигнали австрійців, було те, що залишились вивіски на польській та німецькій мові. Також місто було надто чистим у порівнянні із довоєнним. Тут напевно був вплив австрійської влади, яка вимагала підтримувати порядок вулиць та дворів.

Якщо говорити про продукти, то досить дорого по тих мірках коштували яйця – 40-50 коп. за штуку. Молоко можна було купити лише дітям.

 

 Луцьк, 1915

 

Про кінотеатр «Модерн»

В жовтні 1917 року до міста Луцька на курси агітаторів завітав такий собі Файнштейн. У вільний від навчання час, він вирішив завітати до місцевого кінотеатру під назвою «Модерн». Проте те, що він там побачив його так обурило, що він навіть написав замітку в газету.

Коли Файнштейн зайшов до кінотеатру, то пішов до першого ряду і там він побачив напис на стіні біля крісла. Вона звучала як: «Ложа начальника поліції». Цей факт дуже обурив гостя міста і він на його думку означав, що деякі чиновники в Луцьку мають привілеї в місцях, де всі мають бути рівні.

Як проходила маніфестація в місті?

В пресі 1917 року вдалось натрапити на цікаве оголошення Луцької Української Громади. Мова йшла про організацію 30 квітня 1917 року маніфестації у місті Луцьку. Під час маніфестації повинні були збиратись кошти для заснування Української школи у місті Луцьку, а також для проведення вистави у місцевому театрі. Текст оголошення був написаний українською мовою.

 

Солдати Сибірського полку Російської армії, поблизу Луцька, квітень 1917

 

Відомо про точний графік маніфестації. Так, о 9.00 годині ранку маніфестанти збирались біля замку Любарта. В 10.00 маніфестація повинна була рушати до собору, де розпочнеться літургія та панахида по Т. Шевченку та борцям, що полягли за українську свободу.

Від собору маніфестанти повинні були йти до вокзалу. Потім по головній вулиці до «головного помешкання Луцької Української Громади». Це помешкання було біля замку Любарта в будинку Залівського. Після цього маніфестанти мали завернути на бульвар, де повинен бути «коротенький мітинг». Зазначалось, що збір коштів повинен був розпочатись о 10.00. Для цього будуть «їздити автомобілі, прості вози та піші люди».

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі