У Мінських угодах з самого початку не було політичної логіки - експерт

Джерело: Дзеркало тижня
  1. Новина відноситься до:

Цінність Мінська, крім встановлення перемир'я, в тому, що він дозволяє вирішувати гуманітарні питання, обмін військовополоненими та деякі інші практичні завдання

Ні одна із сторін Мінських угод не збиралася їх виконувати, таку думку в інтерв'ю ZN.UA висловила міжнародний експерт з вирішення конфліктів Наталія Міріманова

"З того, що я знаю про Мінськ, це як раз ті угоди, які ніхто не збирався виконувати. Ні Україна, ні Росія, взагалі ніхто. Навіть рівень представництва красномовний — у переговірників вельми обмежений мандат. Першочерговим завданням мінських переговорів було припинити бойові дії. І такий підхід досить часто використовувався при вирішенні багатьох конфліктів", — говорить вона. 

За словами Міріманової, слід визнати, що в Мінських угодах "з самого початку не було закладено жодної політичної логіки". Ніяких глобальних політичних питань цей формат вирішити не може. "Яка логіка в тому, щоб провести вибори, а потім закрити кордон? Немає її й у тому, щоб закрити кордон, а потім провести вибори. Вони б уже не мали сенсу, належачи виключно до внутрішніх справ України", — говорить експерт. 

Цінність Мінська, крім встановлення перемир'я, за словами Міріманової в тому, що він дозволяє вирішувати гуманітарні питання, обмін військовополоненими та деякі інші практичні завдання. "Але, мені здається, навіть якщо обговорюються якісь можливі майбутні політичні рішення, це теж добре. У суспільства і влади є додатковий час визначитися з позиціями і спробувати прийти до згоди", — вважає вона. При цьому експерт відзначає — українська влада все ще не знає, що робити з Донбасом. Але "неможливо про щось домовлятися, не знаючи, чого хочеш насправді".

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі