Коротко про залізничну історію Ківерців

Сучасне місто Ківерці має конкретний рік появи – 1873. Тоді на цьому місці спорудили залізничну станцію і заснували населений пункт. Цю станцію назвали Ківерці, оскільки найближчим пунктом було село Ківерці. В подальшому станція розвивалася і територіально розросталася. У 1915 році тут було 47 будинків, з них 3 – відомчих, 18 – залізничних, 26 – приватних.

Одночасно існувало два поселення з назвою Ківерці. Пізніше, коли станційний населений пункт став у кілька разів більшим за сільський, місцеві жителі, розрізняючи їх, називали селом Ківерці і містом Ківерці. У 1890-х роках звідси прокладали залізничну колію до Луцька, потім – від Луцька до Радехова і Львова, до тогочасного державного кордону з Австро-Угорщиною.

У міжвоєнний період було ліквідовано безробіття, встановлений 8-ми годинний робочий день, надане пенсійне забезпечення інвалідам. Велась всенародна боротьба за ліквідацію неписьменності. Була відкрита прогресивна середня школа, створена бібліотека, відкриті робітничі клуби, організовано радіомовлення. У 1930-х  з ініціативи залізничників на основі дубового лісу, що оточував залізничну станцію Ківерці, в 1951 році населеному пункту присвоїли статус міста. Сьогодні це важливий залізничний вузол, тут проживає приблизно 17 тисяч осіб.

 

Ківерці у 1920-х. Фото polona.pl

Ківерці сьогодні. Фото kivertsi.in.ua


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі